Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 5 februari 2010


Gepubliceerd op 5 februari 2010
Prof. dr. Erik de Jong (foto: Jeroen Oerlemans)

In de collegereeks Verlangen naar Natuur gaat `Artisprofessor' Erik de Jong in op de betekenis van flora en fauna, tuin en landschap in onze cultuur. De colleges zijn bestemd voor een breed publiek en worden georganiseerd door de Illustere School van de Universiteit van Amsterdam.

Natuur en landschap zijn een oneindige inspiratie- en kennisbron voor en in onze cultuur. Hun receptie en verwerking zegt veel over de cultuur waarin we leven. Sinds de zestiende eeuw bestuderen zowel wetenschappers als kunstenaars natuur en landschap om hun verschijningsvormen en rijkdom aan functies en betekenissen. Levende en dode natuur worden al lang verzameld en gepresenteerd als onderdeel van het kennen en begrijpen van de wereld. Die verzamelingen zijn terug te vinden in het specifieke erfgoed van bijvoorbeeld dierentuinen, bibliotheken en (natuurhistorische) musea. Landschappen worden in onze cultuur bedacht, ontworpen en gemaakt. De polder, het stadspark, het recreatiegebied, de (dieren)tuin, het natuurgebied of nieuwe natuur getuigen ieder voor zich van onze diverse en geenszins onschuldige omgang met en verwachting van natuur en landschap, van flora en fauna.

Met Artis als uitgangspunt verkent prof. dr. Erik de Jong, die de zogenaamde Artisleerstoel bekleedt, in een reeks colleges de verschillende positieve en negatieve verhoudingen die in onze cultuur bestaan tussen mens en natuur en landschap. De Jong is bijzonder hoogleraar Cultuur, landschap en natuur vanwege de Stichting Natura Artis Magistra in samenwerking met het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst (Fonds BKVB). Een aantal colleges wordt door gastsprekers gegeven.

Over de Illustere School

Onder de naam Illustere School organiseert de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA tal van bijeenkomsten voor een breed publiek. Het aanbod bestaat uit lezingen, collegereeksen, rondleidingen, stadswandelingen, studiedagen, museumbezoeken en debatten.

Tijd, locatie en deelnamekosten

De colleges vinden plaats op donderdag 4, 11, 18, 25 maart en 1, 8 en 15 april, van 10.00 tot 12.00 uur, in de collegezaal van Artis (Plantage Kerklaan 38-40, Amsterdam). Op 29 april en 20 mei zijn er excursies. Deelnamekosten: EUR180,- inclusief excursies (EUR 124,- voor leden van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging) of EUR 160,- exclusief excursies (EUR 110,- voor leden van de AUV).

Zie onderstaande verwijzing voor het volledige programma en een overzicht van de sprekers.

Verwijzingen

Meer informatie