Ingezonden persbericht


PERSBERICHT:
Unieke filmbeelden Arthur van Schendel en Johan Huizinga opgedoken

Bij de voorbereiding van de expositie Het Pantheon. 100 schrijvers - 1000 jaar literatuur zijn tot op heden onbekende filmbeelden van Arthur van Schendel opgedoken. De beelden uit 1930 van een dansende Van Schendel zijn afkomstig uit het familiearchief van de schrijver van onder meer De wereld een dansfeest en Het fregatschip Johanna Maria. Ook uniek is het filmpje van het huwelijk van Johan Huizinga uit 1937. De familie van de historicus stelde de beelden speciaal voor Het Pantheon ter beschikking.

Behalve deze nooit eerder in het openbaar vertoonde beelden is in de nieuwe vaste tentoonstelling van het Letterkundig Museum ook veel filmmateriaal van andere schrijvers te zien. Zoals de bijzondere beelden van een zwaaiende Anne Frank, de viering van de 70e verjaardag van Frederik van Eeden en van Herman Gorter die haasje-over speelt met kinderen van vrienden. De filmpjes maken deel uit van de 100 audiovisuele portretten van de Pantheon-schrijvers. Elk geeft een beeld van de levensgeschiedenis, het werk en de tijd van een auteur. Deze portretten zijn ingenieus aan elkaar gekoppeld, zodat zij een samenhangend, multimediaal spektakel vormen.

Met de tentoonstelling Het Pantheon. 100 schrijvers - 1000 jaar literatuur presenteert het Letterkundig Museum als eerste de Nederlandstalige literatuur vanaf de middeleeuwen tot heden. Het is een hommage aan auteurs die het literaire landschap van de Lage Landen hebben bepaald. De tentoonstelling wordt donderdag 4 maart geopend door minister Ronald Plasterk.

In aanloop van de opening van Het Pantheon legt directeur van het museum, Aad Meinderts, in dertig dagen een witte roos op de graven van de 100 Pantheon-schrijvers. Zijn literaire pelgrimage is te volgen via twitter (http://twitter.com/Aad_LetMus) en de site wievolgt.com.


---