NCRV

Bosch, Beuk & Haan

Het Vechtdal centraal in Bosch, Beuk & Haan

Donderdag 4 maart
19.55 uur, Nederland 2

In deze aflevering van Bosch, Beuk & Haan bezoeken presentator Evelien Bosch, kok Ramon Beuk en vogeldeskundige Nico de Haan het Vechtdal in Overijssel, het stroomgebied van de Vecht tussen Hardenberg en Zwolle. Met als vervoermiddel de lelijke eend!

Evelien bezoekt het buurtschap Junne en het dorp Vilsteren. Dit dorp is heel bijzonder: het maakt deel uit van een landgoed dat al eeuwenlang door één familie wordt beheerd. Tijdens een wandeling over het landgoed ontdekt Evelien in een kluizenaarshut het boek van een anonieme dichter.

Nico ontdekt op zijn speurtocht door de natuur een heel bijzondere vorm van samenwerking tussen plant en dier. Op de koelanden langs de Vecht liggen vreemde bulten, gemaakt door gele weidemieren. En op die bulten groeit een zeldzaam plantje, de Vechtanjer, die is uitgegroeid tot het symbool van deze streek.

In het idyllische landschap horen ook de Vechtdalrunderen thuis. Het vlees van deze runderen is beroemd om zijn smaak en Ramon zoekt uit hoe dat komt. Ook de groenten die hij voor zijn gerecht nodig heeft worden op een speciale manier gekweekt en hebben een hele aparte smaak. Vlees en groente combineert hij tot een feestelijk Vechtdalgerecht.

Deze aflevering is eerder uitgezonden in 2008.