MBO raad

152 studenten op stage bij de wereldtentoonstelling

02-03-2010 - Tijdens het beroepenevenement Skills Masters dat op 4 maart van start gaat in Ahoy worden de 152 mbo- en hbo-studenten gepresenteerd die het komende halfjaar stagelopen op de World Expo in Shanghai. Op initiatief van de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zet Nederland deze studenten in op het Nederlandse paviljoen (Happy Street).
Demissionair staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Marja van Bijsterveldt, opent Skills Masters en heeft daar een ontmoeting met de deelnemers.

152 studenten, 19 stagefuncties, één visitekaartje De studenten lopen tijdens de World Expo in 19 verschillende functies stage: van chefkok en vip gastheer tot camerajournalist en host. Samen met het team professionals vormen de studenten het visitekaartje voor zo'n 7 miljoen te verwachten bezoekers op het Nederlandse paviljoen. Na een intensieve selectieprocedure zijn de studenten met een Chinese taal en cultuurtraining en teambuilding voorbereid op hun stageperiode in Shanghai. De eerste groep Nederlandse studenten vertrekt op 10 april naar China.

Internationale samenwerking door studenten
Naast de unieke leerervaring voor de studenten om te werken op de grootste World Expo ooit wordt de studenten een extra ervaring aangereikt. De Nederlandse studenten gaan intensief samenwerken met Chinese studenten. Deze samenwerking bevordert de wederzijdse kennis op het gebied van cultuur en vakmanschap, wat voor de studenten en de daaraan gekoppelde onderwijsinstellingen in de toekomst van waarde zal zijn. Het is de eerste keer dat op deze schaal een internationale samenwerking tussen Nederlandse en Chinese studenten tot stand wordt gebracht.

Aansturing en begeleiding
Het stageproject wordt onder leiding van de organisatie NL EVD Internationaal uitgevoerd door de stichting Skills Netherlands en de MBO Raad. Skills Netherlands promoot het belang van vakmanschap binnen het beroepsonderwijs en richt zich op talentontwikkeling en loopbaanoriëntatie en -begeleiding via het organiseren van evenementen en vakwedstrijden. Deze organisatie heeft de werving en selectie van de studenten ter handen genomen en is nu verantwoordelijk voor de voorbereiding van de studenten. Op het Nederlandse paviljoen sturen ruim 40 professionals, waaronder medewerkers van Maison van den Boer en De Vries en Partners, de studenten aan.

Vakinhoudelijk
De vakinhoudelijke stagebegeleiding van zowel de mbo- als hbo-studenten wordt gecoördineerd door de MBO Raad, de belangenvereniging van alle mbo -instellingen in Nederland. Hiervoor zijn vanuit de 36 aan dit stageproject deelnemende onderwijsinstellingen zeven stagebezoekers geselecteerd die de contacten onderhouden tussen de scholen, de studenten en de leermeesters in Shanghai en op die manier de studievorderingen van de studenten tijdens hun stage volgen.

Demissionair minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven is opgetogen over de inzet van de studenten op de Expo 2010 in China. "Zij doen hiermee belangrijke ervaring op met een land dat in de toekomst economisch steeds belangrijker wordt. Daarnaast vormen zij voor Nederland een prachtig visitekaartje. Ze laten zien dat Nederlandse studenten creatief, innovatief en ondernemend zijn. Dat is ook belangrijk voor onze toekomstige economische relaties met China." Het ministerie van Economische Zaken organiseert in samenwerking met bedrijven en andere overheden de Nederlandse bijdrage aan de Wereldexpo 2010.