Doorbraakinnovatie bij Vlaamse KMO's? Niet praten maar doen!

04/03/2010 15:57

FLANDERS INSHAPE

Flanders InShape lanceert op 4 maart 2010 een nieuwe oproep voor projecten rond productontwikkeling en design in Vlaanderen. Het doel van deze oproep om thema's is de kracht van design innovatie (ook design thinking genoemd) aan te tonen binnen een Vlaamse context maar met internationale uitstraling.

Flanders InShape maakt zich sterk -gebaseerd op eigen ervaring en inspirerende ontwikkelingen in het buitenland- dat designgerichte aanpak dé manier is om systeemoplossingen te bekomen. Wij zijn ervan overtuigd dat de holistische aanpak van een ontwerper de kans op doorbraakinnovatie drastisch verhoogd. Wij willen dit bewijzen mét en voor de Vlaamse industrie.

Wij zoeken thema's gedragen door een consortium van "probleemeigenaren" uit de industrie. Dit zijn clusters van bedrijven die rond een gemeenschappelijk thema zijn samengesteld om dit thema in te dienen. Na evaluatie zullen rond de goedgekeurde thema's projecten opgesteld worden waarin de consortia worden verrijkt met ontwerpers, kennisinstellingen en andere uitvoerende partijen die de holistische aanpak van designinnovatie (design thinking) zullen toepassen.



Thema van het onderzoek is vrij te bepalen door het consortium, de bedrijven. Bovendien is de procedure zodanig aangepast dat het slechts weinig tijd zal kosten een indiening te doen. Natuurlijk moet het toepassingsgebied relevant zijn en een duidelijke economische finaliteit hebben.

Deelnemende bedrijven krijgen een strategische voorsprong, en zitten op de eerste rij om met de resultaten aan de slag te gaan. In plaats van geînspireerd te worden door verre buitenlandse voorbeelden en klinkende namen, kunnen zij zelf een bron van inspiratie voor Vlaanderen worden.

Met andere woorden : Kies je arena, maar kies gefundeerd en capteer wat je leert !

Praktisch :

Lancering oproep voor Thema's 04/03/2010

Indieningsdeadline 24 maart 2010, 13.00u op kantoor Flanders InShape te Kortrijk

De goedgekeurde thema's worden door Flanders InShape in samenwerking met de "probleemeigenaren" begeleid tot projecten die reeds in mei 2010 van start kunnen gaan!

Het aanvraagdocument, voorzien van uitleg is te downloaden op:

http://www.flandersinshape.be/index.php?id=146&L=0

Het onderzoeksprogramma van Flanders inShape

Deze onderzoekscall sluit aan bij het onderzoeksprogramma van flanders InShape, waar consortia van verschillende partners projecten uitvoeren binnen de ruime scope van thema's van belang voor de Vlaamse industrie. In 4 voorgaande calls werden reeds 12 projecten goedgekeurd.

Onderzoeksprojecten bij Flanders inShape hebben als doel de efficiëntie en effectiviteit van de productontwikkeling te verhogen en de concurrentiële positie van Vlaamse bedrijven te verbeteren door het ontwikkelen van producten met hogere meerwaarde voor de klant.

Bedrijven die interesse hebben in de nog te bekomen resultaten mogen steeds contact opnemen met Flanders InShape. De resultaten worden immers ten behoeve van het bedrijfsleven verzameld en verspreid.

Onderzoek bevat steeds een mate van risico, dit mag echter niet in de weg staan van ambitie. Projecten worden daarom vooral beoordeeld op de kwaliteit van de aanpak en de competentie van de indieners. Immers, wie mikt op de top, werkt met de top!

Over Flanders InShape

Flanders InShape - competentiepool voor productontwikkeling en industrieel design - is ondermeer opgericht om de ontwikkeling van de toegepaste kennis rond productontwikkeling en design te ondersteunen en om deze kennis ten dienste te stellen van de Vlaamse industriële bedrijven.

Flanders InShape is een initiatief geboren in de schoot van Industrie Vlaanderen. De sectorfederaties Agoria, Fedustria en essenscia werken er nauw samen met gespecialiseerde dienstverleners, kenniscentra en het onderwijs. Onder impuls van de Vlaamse regering ontving de competentiepool bijna 5 miljoen euro Vlaamse overheidssteun voor de eerste vier jaar. Deze middelen worden aangewend voor de ondersteuning van Vlaamse bedrijven op het gebied van productontwikkeling en industrieel design met bestaande kennis en voor het ontwikkelen van nieuwe kennis als de nood zicht daartoe aandient. De opstart van vraaggedreven- en thematische onderzoeksprojecten rond productontwikkeling en design is één van de belangrijkste opgaven van Flanders InShape en een primeur voor Vlaanderen.

Binnen het onderzoeksprogramma waar reeds 12 projecten werden goedgekeurd, uitgevoerd door de absolute top van de Vlaamse onderzoekers.

De projecten in het kader van dit programma zullen volledig gefinancierd worden door Flanders InShape. De doelstelling van de projecten is de omzetting van academische kennis en onderzoeksresultaten in hanteerbare middelen met een snelle en aantoonbare toegevoegde waarde voor de Vlaamse industrie. De resultaten van het onderzoek worden onder vorm van licentie aan de markt aangeboden, met een voorrangsregeling voor thema-indieners en uitvoerders.

Contact :

Remco Lenstra

Coördinator onderzoek

e.: remco@flandersinshape.be

t.: 0498/91.94.97

http://www.flandersinshape.be/index.php?id=6&L=0

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel