Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Zoetermeer, 4 maart 2010

Tientallen freeriders op lampenmarkt dragen geen verwijderingsbijdrage af LightRec neemt klokkenluidersregeling onder de loep

Jaarlijks zijn er waarschijnlijk tientallen zogenaamde 'freeriders' actief op de verlichtingsmarkt, bedrijven die zich onttrekken van de betaling van de zichtbare verwijderingsbijdrage, geen eigen vergunning hebben en ook geen eigen landelijke inzamelstructuur. Met als gevolg een concurrentievoordeel van 12 cent per lamp en 42 cent per armatuur ten opzichte van producenten en importeurs die deze verwijderingsbijdrage wel afdragen. Vanwege het lage aantal meldingen over vermeende freeriders via de klokkenluidersregeling zoekt LightRec nu naar mogelijkheden om de regeling toegankelijker en dus effectiever te maken.

Freeriders zijn producenten en importeurs die niet zijn aangesloten bij LightRec, dat verantwoordelijk is voor de inzameling en recycling van spaarlampen, TL-buizen en verlichtingsarmaturen. Hierdoor dragen zij geen verwijderingsbijdrage af, wat hen een concurrentievoordeel oplevert. Vooral bij de import van lampen en armaturen uit bijvoorbeeld China kunnen deze bedrijven goedkoper leveren, maar onttrekken zij zich aan hun wettelijke verantwoordelijkheid. De opkomst van LED-verlichting kan het freerider-gedrag aanzienlijk vergroten, enerzijds vanwege de onwetendheid onder nieuwe marktspelers over hun wettelijke verplichtingen en anderzijds omdat deze partijen afkomstig kunnen zijn van andere dan de bekende producenten.

Freeriders anoniem melden
Iedereen kan mogelijke freeriders ­ desgewenst anoniem ­ melden via onder meer de website van LightRec en de VROM-inspectie. Jaarlijks ontvangt de stichting twee tot vijf meldingen. LightRec zoekt daarnaast in samenwerking met uitvoeringsinstantie NVMP zelf ook actief naar bedrijven die niet aan de wettelijke verplichtingen voldoen. In totaal benadert LightRec jaarlijks tien tot vijftien producenten of importeurs die nog niet aangesloten zijn als deelnemer. De stichting meldt organisaties die geen gehoor geven aan herhaalde oproep bij de VROM-inspectie, die het bedrijf vervolgens via een brief op zijn verplichtingen wijst. Niet voldoen aan dit verzoek betekent een procedure wegens een economisch delict met als gevolg hoge boetes. Reden genoeg voor het merendeel van de freeriders om dan toch eieren voor hun geld te kiezen.

Met het onderzoek wil LightRec de beweegredenen van zijn deelnemers achterhalen om freeriders niet te melden, om zo eventueel de meldprocedure toegankelijker maar bovenal effectiever te maken. Naar verwachting zullen de resultaten van dit onderzoek in de tweede helft van maart bekend zijn.

Verantwoordelijkheid nemen voor inzameling van e-waste Volgens zowel de Europese als de Nederlandse wetgeving zijn producenten en importeurs zelf verantwoordelijk voor de inzameling van hun eigen e-waste. Aangezien de wet, beschreven in de WEEE-Directive, spaarlampen, tl-buizen en armaturen ook als elektr(on)ische apparaten ziet, geldt deze verplichting ook voor actoren binnen de verlichtingsbranche. In verband met de invoering van deze wetgeving richtten importeurs en producenten binnen deze branche in 2005 gezamenlijk Stichting LightRec Nederland op, als collectief inzamelsysteem. Inmiddels kent LightRec 350 deelnemers, variërend van grote internationale producenten en Nederlandse retailketens met huismerken tot aan kleine lampenwinkels en installateurs die zelf importeren.