Gemeente Rotterdam

4 maart 2010

EMBARGO TOT DONDERDAG

4 MAART 18.00 UUR

Wolfert van Borselenpenning voor Jaap Lems

Donderdag 4 maart heeft de heer Jaap Lems de Wolfert van Borselenpenning ontvangen uit handen van wethouder Lucas Bolsius (Haven, Financiën, Buitenruimte en Organisatie). De heer Lems ontving de Rotterdamse onderscheiding als blijk van waardering voor zijn inzet voor de Rotterdamse haven. De onderscheiding werd uitgereikt ter gelegenheid van zijn aftreden als Havenmeester.

De heer Lems was tot 4 maart 2010 de Havenmeester van Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen en Rijkshavenmeester. In zijn langdurige loopbaan bij het Havenbedrijf Rotterdam is de heer Lems een baken geweest als het ging om de veiligheid van de haven. Hij speelde een prominente rol in de veiligheidsregio en de veiligheidsstaf. Naast de vele taken als havenmeester was hij een expert bij de voorbereiding en totstandkoming van de moderne crisisorganisatie.

Als bestuurslid van de Rotterdamse Zeemanshuizen toonde de heer Lems betrokkenheid bij het wel en wee van zeevarenden van alle nationaliteiten. Hij zag toe op goede accommodatie, zorg en ontspanning voor de zeelieden. Ook was hij vele jaren bestuurslid van de Stichting Wereldhavendagen en meer dan 20 jaar voorzitter van de Werkgroep Binnenvaartbelangen Rotterdam.

Wolfert van Borselenpenning

De Wolfert van Borselenpenning werd in 1967 ingesteld ter herinnering aan de stichter van de stad, de edelman Wolfert van Borselen (1250-1299). De penning is van zilver en vertoont aan de voorzijde de ruiterzegel van Wolfert van Borselen. Op de achterzijde staan persoonlijke woorden over de ontvanger ingegraveerd. De penning wordt gegeven aan personen die in een leidinggevende functie op meerdere terreinen activiteiten hebben ontplooid voor de Rotterdamse samenleving.