Publicerad: 2010-03-04 17:12:19 CET
Merrion Pharmaceuticals plc - Pers Bericht
Merrion Pharmaceuticals geeft belangrijk VS patent uit

DUBLIN, Ierland, 4 maart 2010 (GLOBE NEWSWIRE) -- Merrion Pharmaceuticals plc (IEX:MERR), een internationaal farmaceutisch bedrijf, heeft vandaag de uitgifte aangekondigd van het United States Patent No. 7,658,938, "Vaste orale formule met enhancer". Dit patent omvat het GIPET(TM) enhancer-systeem van het bedrijf dat wordt gebruikt met bisfosfonaatgeneesmiddelen. Eerder al werd in Europa een patent toegekend dat de GIPET technologie omvat, inclusief het gebruik ervan met bisfosfonaten.

John Lynch, Merrion's Chief Executive Officer gaf aan dat dit 'een opmerkelijke ontwikkeling betekent voor Merrion's GIPET technologie. De voortdurende groei van ons patentengoed maakt ons een van de meest vooraanstaande bedrijven op dit vlak".

"De Merrion GIPET technologie werd goed bevonden in verscheidene producten wat aantoont dat wij werkelijk waarde bieden aan patiënten en gezondheidszorgverleners. Orazol(TM), bijvoorbeeld, ons voornaamste pipeline-productt, bleek uitstekende resultaten op te leveren in een Fase IIb-onderzoek dat vorig jaar tijdens de meeting van de American Society of Clinical Oncology (ASCO) werd gepubliceerd. Dit VS patent is weer een stap dichter bij de realisatie van onze algemene visie".

De enhancers die worden gedekt door het patent kunnen de orale opname van geneesmiddelen veel meer vergroten in vergelijking met standaard formules. Deze technologie kan daarom worden aangewend voor de orale (tablet) toediening van samenstellingen die normaal gezien enkel als injecties kunnen worden toegediend, gewoonlijk in een hospitaal of kliniek. De doeltreffendheid, veiligheid en bijwerkingen van geneesmiddelen kunnen aanzienlijk worden verbeterd dankzij het gebruik van deze toedieningstechniek. Daarenboven beschikken de nieuw ontwikkelde producten over de mogelijkheid om de levenskwaliteit van patiënten opmerkelijk te verbeteren, alsook om aanzienlijk te besparen in strenge gezondheidszorgsystemen.

Over Merrion:

Merrion Pharmaceuticals (www.merrionpharma.com) is betrokken bij de ontwikkeling van orale formules (tabletten/capsules) van geneesmiddelen die moeilijk worden opgenomen, en die over het algemeen via injecties worden toegediend. Merrion werd opgericht in 2003 voor het commercialiseren van verschillende technologieën die werden aangekocht van Elan Corporation, plc. Merrion Pharmaceutical's gepatenteerde technologieën voor de toediening van geneesmiddelen verhogen de biologische beschikbaarheid door het verbeteren van de opname in de gastro-intestinale wegen van geneesmiddelen die anders slecht worden opgenomen. Dit kan een aanzienlijk voordeel betekenen voor het comfort en de veiligheid van de patient, en kan eventueel ook leiden tot een betere doeltreffendheid van het geneesmiddel. Merrion gebruikt haar technologie voor de ontwikkeling van nieuwe orale geneesmiddelen op twee manieren; zij ontwikkelen hun eigen geneesmiddelen met gebruik van GIPET en gaat partnerschappen aan met andere farmaceutische bedrijven voor de ontwikkeling van orale GIPET formules van hun producten. Merrion staat genoteerd op de Dublin Stock Exchange met het symbool MERR.


* Orazol(TM) (MER-101) i) is een oraal bisfosfonaat voor oncologische indicaties dat zich momenteel in fase 2-ontwikkeling bevindt. Het doel van dit product is de inname van één tablet per week mogelijk te maken voor kankerpatiënten met beendermetastase, en zo de gouden standaardbehandeling te krijgen op dit gebied in plaats van een IV-infusie.

Over GIPET(TM): Technologie voor gastro-intestinale permeabiliteisverbetering

GIPET's unieke benadering maakt het mogelijk voor geneesmiddelen, die momenteel enkel via injecties kunnen worden toegediend, om omgezet te worden in orale (tablet/capsule) formules. Het verbetert tevens de opname van de huidige orale geneesmiddelen. GIPET maakt gebruik van speciaal ontworpen orale formules van gepatenteerde opname-enhancers die micelvorming activeren door het transporteren van het geneesmiddel gemakkelijker te maken, en de opname ervan aanzienlijk te verbeteren met goede reproduceerbaarheid en een zeer degelijk veiligheidsprofiel.

In een databank met meer dan 30 samenstellingen met slechte permeabiliteit heeft GIPET aangetoond dat het in staat is de opname ervan maar liefst 200 keer te verbeteren waardoor een uitstekende intersubjectieve reproduceerbaarheid wordt bereikt met een positieve veiligheidsdatabank. Daarenboven bevindt er zich in deze databank een ruim gamma aan samenstellingen met verscheidene fysiochemische eigenschappen en moleculaire gewichten. Dit omvat traditionele kleine molecules, alsook biofarmaceutische peptides en eiwitstoffen die van GIPET een platformtechnologie maken met brede toepassingsmogelijkheden.