Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 04-03-2010

Televisie
EENVANDAAG
Uitzending donderdag 4 maart
18.15 uur - Nederland 1

VERDEELDHEID OVER VERTREK KANT

De achterban van de SP is verdeeld over het vertrek van Agnes Kant als fractievoorzitter van de SP. Van de mensen die in 2006 op de SP stemden vindt eenderde (32 procent) dat ze moet vertrekken na het verlies bij de gemeenteraadsverkiezingen. 54 procent vindt het niet nodig dat ze opstapt. Dit blijkt uit vandaag gehouden onderzoek van EENVANDAAG onder 15.000 mensen. Van alle ondervraagden vindt 37 procent dat Kant er beter mee kan stoppen.

Het liefst willen de deelnemers Jan Marijnissen weer terug als opvolger van Kant. De tweede naam die genoemd wordt is die van Harry van Bommel, gevolgd door Ewout Irrgang.

Over het onderzoek
Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2006. Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

EENVANDAAG is ook te vinden op internet: www.eenvandaag.nl