Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Hilversum, 4 maart 2010

Live uitzending Buma Harpen Gala in 3D een technisch succes

De live uitzending gisteren van het Buma Harpen Gala in 3D op Sterren.nl was ook voor de faciliterende bedrijven DutchView, Grass Valley Nederland en het Vlaamse bedrijf 3D Village een groot succes. Het was voor het eerst in Nederland dat er live en in breedbeeld een 3D uitzending plaatsvond.

Van de in totaal 16 camera's die voor de uitzending werden ingezet gebruikte regisseur Peter van Eyndt er zes om een drietal 3D signalen te creëren. DutchView zette hier een aantal van haar Grass Valley LDK 8000 Worldcam HD camera's voor in. Grass Valley ontwikkelde speciaal voor 3D toepassingen een specifieke OCP (camera controle) applicatie waardoor het voor DutchView mogelijk is om met haar reguliere camera's en infrastructuur efficiënt een 3D producties te realiseren voor haar opdrachtgevers.
Senior projectmanager John van Vliet van DutchView was zeer tevreden met het resultaat: "We volgen de ontwikkelingen op 3D gebied al geruime tijd dus toen regisseur Peter van Eyndt met het plan kwam om het gala deels in 3D te registreren waren we direct enthousiast. We verwachten ook zeker meer 3D producties te faciliteren dit jaar."

Voor het Buma Harpen Gala in Studio 22 werd zowel een zogenaamde 'mirror-rig' als een 'side-by-side rig' ingezet. "Bij het gebruik van een mirror-rig is het noodzakelijk dat het beeld van de verticaal opgestelde camera horizontaal gespiegeld moet worden", aldus Ronny van Geel, productmanager camera's van Grass Valley: "De LDK8000 Elite heeft dan het unieke voordeel dat dit proces in de camera zelf kan plaatsvinden. Even technisch: dit scheelt per 3D camerapaar één ME positie in de mixer of een externe box met alle timingsrisico's van dien. En timing is bij 3D cruciaal, één enkel frame delay breekt in een klap de magie."

Het 3D beeld dat live werd uitgezonden was een zogenaamd anaglyph signaal. Dit geeft een stereoscopisch 3D effect met behulp van de bekende rood-cyane 3D brillen. Alleen op deze wijze was het mogelijk om op reguliere televisietoestellen en monitoren een 3D effect te creëren. Het Vlaamse bedrijf 3D Village verzorgde zowel de 3D rigs als ook de knowhow en hardware voor het samenvlechten van de verschillende bronnen tot een 3D beeld. Joris Lava van 3D Village ziet steeds meer vraag naar 3D producties: "Uit zowel de cinema-, televisie- en commercialwereld krijgen we steeds meer opdrachten. We kijken echt uit naar de toekomst waarin we al deze ervaring kunnen gaan gebruiken."

Over Grass Valley:
Grass Valley is wereldwijd actief op het gebied van digitale videotechnologieën. Grass Valley levert appratuur voor Broadcast, Distributie en Transmissie oplossingen. Binnen de broadcast divisie levert Grass Valley apparatuur voor productie, postproductie en playout ten behoeve van televisie, internet en mobile applicaties.
Als onderdeel van Grass Valley levert de Business Unit Cameras professionele camerasystemen voor de broadcast-markt. In meer dan 120 landen werken omroepbedrijven en facilitaire bedrijven met de LDK camera's van Grass Valley. Het hoofdkantoor van Business Unit Cameras is gevestigd in Breda met ca. 250 medewerkers.
www.grassvalley.com

Over Dutchview:
Dutchview is gevestigd op het Media Park in Hilversum en is al jarenlang marktleider op gebied van radio-, televisie- en internetregistratie en wil met gepassioneerde professionals de trend zetten in het leveren van topservice aan haar klanten.

Dutchview exploiteert in 14 studio's, op locaties in Hilversum en Amsterdam. Naast een fullservice postproductionhuis beschikt zij over een vloot van zes compleet ingerichte registratiewagens, waarmee het mogelijk is om vanaf elke locatie 'live' een evenement te registreren en multidisciplinair uit te zenden. Met de ontwikkeling van het tapeloze productieproces worden registraties steeds efficiënter en worden steeds meer kosten uitgespaard.
www.dutchview.nl

Over 3D Village
3D village is een jong bedrijf en het resultaat van een samenwerking van 6 ervaren televisiemakers. Mark Sanders, Erwin Van Der Stappen, Kris Van De Voorde, Joris Lava, Kurt Stevens en Linne Vervaecke. Alle medewerkers zijn overtuigd van de meerwaarde die de derde dimensie kan bieden. 3D Village onderscheidt zich van andere bedrijven door enerzijds de enorme praktische ervaring in televisie en cinema en anderzijds vanwege het feit dat met alle typen camera's kan worden gewerkt.
www.3dvillage.be

=============================