Provincie Antwerpen

4 maart 2010

Een duidelijk plan voor de Antwerpse Cadixwijk

---


De deputatie van de provincie Antwerpen keurde het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) 'Cadix' Antwerpen goed. Het plan geeft duidelijke richtlijnen voor de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van de wijk.

Oude stadswijk

De Cadixwijk is één van de drie wijken van het Eilandje en is afgebakend door drie dokken, nl. het Kattendijkdok, het Houtdok en het Kempischdok. Het is een unieke wijk met een grote diversiteit aan historische bebouwing. Denk maar aan de pakhuizen, depots en de kazernebebouwing waar de Sisa-school een mooi voorbeeld van is.

'De stad Antwerpen wil in dit stukje Antwerpen aan duurzame stadsontwikkeling doen', aldus gedeputeerde voor Ruimtelijke Ordening Koen Helsen (open vld). 'Een dynamische mix van wonen, werken en recreëren, een levendige woningmix van residentieel, over betaalbaar tot familiewoningen en sociale woningen en dit alles met voldoende uitgebouwde voorzieningen zoals onderwijs, kinderopvang en sport'.

Mobiliteit
De Kattendijkdok Oostkaai zal verbreed worden zodat er een vrije trambedding kan aangelegd worden. Deze as zal ingericht worden als de ontsluitingsas met een snelheidsbeperking van 50km/u, daar waar de rest van de straten in de wijk zullen bekeken worden als woonstraten met een snelheidsbeperking van 30km/u.

Daarnaast komt er een veilige fietsverbinding over de Leien tussen het Eilandje en Spoor Noord. En de Kempische brug, die momenteel niet meer in gebruik is, zal gerestaureerd worden om de verbinding te maken met het Kempeneiland tussen het Kempischdok en het Asiadok.

Cadixplein
Naast het water en de dokranden zal er ook een centraal publiek plein gecreëerd worden vóór het douanegebouw. Een groen, parkachtig plein dat moet dienen als centrale ontmoetingsplaats en voor de organisatie van evenementen. Het plein zal het hart van de Cadixwijk vormen.

'Met dit ruimtelijk uitvoeringsplan heeft de stad Antwerpen een mooie visie ontwikkeld voor de Cadixwijk. Een visie waarin werken, wonen en recreatie perfect samengaan', besluit Koen Helsen.