Ingezonden persbericht

VNGMagazinelogo

VNG Magazine is het officiële orgaan van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.
VNG Magazine, Postbus 20025, 2500 EA Den Haag.
Tel. 070-3780586, fax 070-7999840, e-mail: redactie@vngmagazine.nl
www.vng.nl

Deze week in VNG Magazine nr. 06 vrijdag 5 maart 2010

* Voedselbank maakt armoede zichtbaar
Waarom kloppen mensen die geen geld hebben om eten te kopen niet bij de gemeente aan? Verschillende gemeenten zijn de afgelopen jaren gaan samenwerken met de plaatselijke voedselbanken om ook deze burgers te bereiken. Een impressie uit Tilburg.

*Geen uitstel hervorming Antillen?
De VNG heeft geïnventariseerd welke voor gemeenten belangrijke onderwerpen de kans lopen controversieel verklaard te worden door het parlement na de val van het kabinet. VNG Magazine kijkt naar de lijst.

* 'Alleen eerste overheid als het Den Haag uitkomt'
Bijna drie jaar geleden brak een VNG-Commissie een lans voor gemeenten als eerste overheid. Zo'n beetje gelijktijdig trad het kabinet-Balkenende IV aan. Het deelde het uitgangspunt van de commissie en beloofde verdergaande decentralisatie. Jacques Niederer, destijds commissielid, constateert: 'Als iets Den Haag niet uitkomt, verstaat het de kunst van het loslaten niet meer.'

* Van Boxtel: 'Nú scherpe keuzes maken'
De nieuwe colleges staan voor de lastige taak scherpe keuzes te maken. Zij moeten zich bezinnen op de vraag waartoe de gemeente eigenlijk op aarde is. Terug naar de kerntaken, is de opdracht van een commissie onder leiding van oud-minister Roger van Boxtel. Met de crisis als een prettige stok achter de deur. Een gesprek met Van Boxtel over het commissierapport Knollen of citroenen.

* Delft helpt arme inwoners met belastingaangifte
De gemeente Delft helpt inwoners met een laag inkomen bij hun belastingaangifte. 'Een schot in de roos', zegt wethouder Saskia Bolten. Desondanks hoopt ze dat het Rijk binnenkort zijn verantwoordelijkheid neemt zodat gemeentelijke hulp niet meer nodig is.

* Dagvaarding voor gelijke rechten lokalo's
De Vereniging van Plaatselijke Politieke Groeperingen (VPPG) heeft de staat gedagvaard om te bewerkstelligen dat lokale partijen dezelfde rechten krijgen op subsidie als landelijke partijen.

* Senaat akkoord met openbaar maken nevenfuncties
Na de Tweede Kamer is nu ook de Eerste Kamer akkoord gegaan met het openbaar maken van nevenfuncties én de inkomsten uit nevenfuncties van politieke ambtsdragers, zoals Kamerleden, commissarissen van de Koningin, burgemeesters en wethouders.

* Wmo goed opgepakt
Gemeenten hebben de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) goed opgepakt. Dat blijkt uit een evaluatie van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

* Steeds meer lokale energieprojecten
Steeds meer groepen boeren, huurders of bedrijven verenigen zich om hun energievoorziening te regelen. Ook onder gemeenten bruist het van de activiteiten.

* Gesprek over nieuwe cao onzeker
De gemeentelijke werkgevers hebben de vakbonden voor maandag 8 maart uitgenodigd voor een overleg om alsnog tot een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren te komen. Of de bonden er gehoor aan geven, is nog onzeker.

* 'Slachtoffers niet allen door gemeente laten registreren'
Veiligheidsregio Kennemerland vindt dat het Rijk de verantwoordelijkheid voor de registratie van slachtoffers bij crises en incidenten ten onrechte bij de gemeente neerlegt. Op basis van de ervaringen van de Poldercrash - vorige week een jaar geleden - pleit de veiligheidsregio ervoor de verantwoordelijkheid anders te verdelen.

* VNG Nieuws: Bestuurlijke top besluitvorming bouwprojecten
Grote bouwprojecten lopen niet alleen vast door eindeloos procederende burgers en milieuorganisaties, maar hebben net zo goed last van stroperigheid en zelfs rivaliteit binnen de overheid zelf. Die conclusie werd breed gedragen tijdens een bestuurlijke top bij de VNG op 18 februari.
En verder o.a.:
· VNG-flitscongres 12 april
· Raadslid.nu over scholing
* Roekenplaag in Fryslân
* VNG GemeenteTrainee

Nummer 7 verschijnt op 19 maart 2010
(Bij overname van nieuws is bronvermelding verplicht)

Mirjam van Hoorn
Redactieassistente VNG Magazine
SDU Uitgevers
Postbus 20025
2500 EA Den Haag
t (070) 37 80 586
m.v.hoorn@sdu.nl
www.sdu.nl
Prinses Margrietplantsoen 88
2595 BR Den Haag
www.vng.nl