Ingezonden persbericht




PERSREACTIE
Leidschendam, 4 maart 2010

Gemeenten moeten winkelstraten veiliger maken

Detailhandel Nederland rekent op een harde aanpak van de criminaliteit in winkelcentra. Veiligheid is terecht door politieke partijen opgepakt bij de gemeenteraadsverkiezingen. De aanpak van winkelcriminaliteit is een speerpunt dat in de nieuwe college-akkoorden niet mag ontbreken. "Gelukkig realiseren ook lokale politici dat een veilig winkelklimaat cruciaal is voor de leefbaarheid van de buurt. Er zijn veel beloftes gedaan tijdens de verkiezingen. De komende weken worden colleges gevormd. De winkeliers rekenen na alle woorden, nu op daden.', aldus Sander van Golberdinge, secretaris Winkelcriminaliteit.

Winkeliers worden geconfronteerd met forse criminaliteit. Het overvalgeweld is schrikbarend. In heel Nederland werden in 2009 991 winkeliers overvallen. Dat is een toename van 12% ten opzichte van 2008.

Detailhandel Nederland maakt zich grote zorgen over de bezuinigingen op politie. De gemeente moet extra budget vrijmaken om het handhavingstekort te compenseren. Met name meer toezicht is hard nodig. Niet alleen via camera's, maar ook door beveiligers die zichtbaar aanwezig zijn.