Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Nieuwe CROW-publicatie

CROW biedt gemeenten stappenplan klimaatadaptatie voor openbare ruimte

Ede, 4 maart 2010

De KNMI-scenario's laten geen twijfel meer bestaan: het klimaat verandert. De gemiddelde temperatuur stijgt. En droge en natte perioden worden steeds extremer. Voor de stedelijke leefomgeving betekent de klimaatverandering een toename van de warmte in de stad en het vaker voorkomen van wateroverlast. De nieuwe CROW-publicatie 'Aanpassen openbare ruimte aan klimaatverandering' biedt een stappenplan met handvatten om met klimaatadaptatie aan de slag te gaan.

Door de combinatie van de klimaatverandering en de dynamiek in de stedelijke ruimte ontstaan naast complexe opgaven ook kansen. Via 'slim meekoppelen' kunnen meerdere doelen bereikt worden, soms zelfs zonder extra ruimtevraag of kosten.

De publicatie helpt gemeenten bij het vaststellen van de risico's en de kansen bij het aanpassen van de openbare ruimte aan klimaatverandering. Een stappenplan maakt duidelijk wat kan worden besloten en hoe een gemeente aan de slag kan gaan met klimaatadaptatie. Ter inspiratie zijn elf voorbeelden opgenomen.

Dinsdag 2 maart heeft projectmanager bij CROW Ineke Westerbroek de nieuwe publicatie 'Aanpassen openbare ruimte aan klimaatverandering, gemeenten aan de slag met klimaatadaptatie' overhandigd aan de directeuren van Stadswerk, Stichting RIONED en CROW. Ted van Herpen (Stadswerk), Hugo Gastkemper (RIONED) en Iman Koster (CROW) onderschrijven hiermee het belang van het voorbereiden van de openbare ruimte op meer hitte, droogte en regenval in de toekomst.

CROW is het nationale kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte. Een not-for-profitorganisatie waarin overheid en bedrijfsleven samenwerken aan het ontwikkelen, verspreiden en beheren van praktisch toepasbare kennis voor beleidsvoorbereiding, planning, ontwerp, aanleg, beheer en onderhoud.

CROW-publicatie 'Aanpassen openbare ruimte aan klimaatverandering' kost E 39,- (inclusief BTW en verzendkosten binnen Nederland) en is te bestellen via de website: www.crow.nl,