Gemeente Haarlem

4 maart 2010
105/2010

Haarlem tweede gemeente in Nederland
ISO-certificaat voor Handhaving Openbare Omgeving!

Haarlem ontvangt als tweede gemeente in Nederland een officieel ISO-certificaat (9001:2008) voor de afdeling Handhaving Openbare Omgeving.
Burgemeester Schneiders kreeg dit certificaat vanmiddag overhandigd uit handen van Kiwa Nederland, een van de instanties die geautoriseerd is te certifceren. De afdeling heeft het traject zeer snel doorlopen, waarbij de afgelopen maanden alle werkprocessen beschreven zijn. Het ISO-certificaat is drie jaar geldig en wordt jaarlijks tussentijds geaudit.

Burgemeester Bernt Schneiders is trots op het behalen van het certificaat: 'De afgelopen jaren is de afdeling Handhaving Openbare Omgeving getransformeerd van parkeerwachters naar toezichthouders en handhavers. Hun takenpakket is uitgebreid en er is een professionaliseringsslag doorgemaakt met veel aandacht voor samenwerking en omgaan met verschillende belangen. Ook is het integraal handhaven verder geoperationaliseerd. Het behaalde ISO-certificaat onderstreept de huidige kwaliteit van onze handhavers en van de organisatie daarachter'.

'In een samenleving waarin de burger steeds mondiger wordt en de overheid steeds klantgerichter werkt, is een kwaliteitsmanagementsysteem een onmisbare en logische ontwikkeling. Ook van overheden wordt een effectieve en efficiënte bedrijfsvoering verwacht', aldus burgemeester Schneiders.

Snel certificatietraject

Haarlem heeft het certificatietraject onder begeleiding van QSN in een half jaar tijd doorlopen en afgerond. Dit is veel sneller dan gebruikelijk. De certificatie is onder meer gebaseerd op onderzoek van Kiwa binnen de organisatie en op interviews met diverse functionarissen. Tijdens de jaarlijkse audits wordt beoordeeld of het kwaliteitsmanagementsysteem nog aan de normen voldoet.