Onderzoek wijst uit: bedreigde dieren lopen gevaar door internethandel

05/03/2010 10:36

IFAW

IFAW roept minister Verburg op tot strafrechtelijke aanpassingen

(Den Haag - 5 maart) - Vandaag brengt het IFAW (International Fund for Animal Welfare) een rapport uit waaruit blijkt dat handel in bedreigde dieren via Nederlandse websites onverminderd een bedreiging vormt voor het voortbestaan van soorten. Minister Verburg van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit krijgt deze maand de mogelijkheid om tijdens de 15e CITES Conference of Parties te pleiten voor noodzakelijke nationale en internationale maatregelen om de illegale internethandel in bedreigde dieren te bestrijden. Ook zouden veilingwebsites hun verantwoordelijkheid moeten nemen, om te beginnen door de handel in ivoor te verbieden. Ze moeten het vooruitstrevende voorbeeld volgen van eBay, welke vorig jaar de ivoorhandel (nationaal en internationaal) heeft verboden. Een maatregel die, naar nu blijkt, een grote positieve impact heeft gehad.

Het onderzoek van het IFAW Nederland liep 6 weken en heeft op 9 websites een totaal van 522 aanbiedingen van (producten van) bedreigde dieren opgeleverd. Ivoor afkomstig van olifanten domineerde het onderzoek, 73 % van de producten die in Nederland werden gevonden bevatten ivoor.

"Met dit onderzoek in handen is overduidelijk dat de Nederlandse overheid en Nederlandse veilingwebsites hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor de impact die ze hebben op bedreigde diersoorten. Dit kan de overheid doen door de wet aan te passen met als doel de handhaving efficiënter te krijgen. Veilingwebsites kunnen beleid voeren waarmee aanbiedingen van producten van ivoor volledig worden geweerd", volgens Rikkert Reijnen, campaigner van het IFAW Nederland.

De handel in het wild levende dieren via internet zal een belangrijk onderwerp zijn tijdens de 15e CITES Conference of Parties. Van 13 tot 25 maart zullen meer dan 1.500 afgevaardigden van 175 landen de Conferentie samenkomen in Doha, Qatar. Er ligt een handhavingresolutie voor internethandel ter besluitvorming, maar tot nu toe heeft Minister Verburg een voorstel tot versterking van deze resolutie niet omarmd.

Volgens Reijnen is dit vreemd: "wanneer iemand op internet een vuurwapen te koop aanbiedt, dan overtreedt die persoon de wet en kan hij worden vervolgd. Maar wanneer diezelfde persoon een illegaal ivoren beeldje aanbiedt dan gaat hij of zij vrijuit. Dit moet veranderen. De minister moet tijdens de conferentie pleiten voor een streng internationaal beleid dat heldere maatregelen bevat over hoe landen dit probleem het beste kunnen aanpakken".

Dit Nederlandse onderzoek was een vervolg op een groots internationaal onderzoek dat het IFAW in 2008 heeft uitgevoerd. De resultaten van dit onderzoek werden gepubliceerd in het rapport "Killing with Keystrokes" (te vinden via www.ifaw.org). Dit onderzoek heeft 6 weken lang 185 websites in 11 landen gevolgd en heeft meer dan 7.000 aanbiedingen van producten van bedreigde wilde dieren opgeleverd. Na overleg met het IFAW over deze resultaten liet eBay Inc. op 19 oktober 2008 weten dat zij de verkoop van ivoren producten op al haar wereldwijde veilingwebsites ging verbieden

Elk jaar worden duizenden olifanten in Afrika en Azië gestroopt om te voldoen aan de groeiende vraag naar ivoorproducten





http://www.ifaw.nl