Nederlandse Orde van Advocaten



'Vliegende brigade' vier keer ingeschakeld

Tot nu toe hebben lokale dekens vier keer gebruik gemaakt van de mogelijkheid de vliegende brigade in te schakelen. Dat blijkt uit het concept-jaarverslag van de landelijke Orde. De vliegende brigade, formeel het `project administratief toezicht', is in 2009 opgezet door de landelijke Orde om dekens behulpzaam te zijn bij onderzoek van advocatenkantoren die de dekens zorgen baren.
Het eerste team, bestaande uit accountant Willem van Wijngaarden en advocaat Hans van Veggel, heeft bij twee kantoren onderzoek gedaan naar de praktijkvoering, zowel financieel als op het gebied van cliëntenzorg. In twee andere gevallen bleef de betrokkenheid van het team beperkt tot het voeren van enkele gesprekken en het adviseren van de deken.
Uit het concept-jaarverslag blijkt dat de dekens en de Algemene Raad op basis van de tot nu toe opgedane ervaringen van oordeel zijn dat de brigade nuttig werk doet en in een behoefte voorziet. Beleidsadviseur bij de Orde Niels Hupkes: `Dit jaar willen we meer bekendheid aan de vliegende brigade geven, zodat alle dekens deze mogelijkheid kennen. En er komt een tweede team, om te zorgen dat een brigadelid niet bij kantoren in het eigen arrondissement hoeft te worden ingezet.'

---