Gemeente Purmerend
Kansen voor horeca Purmerend
05 maart 2010
Nieuwe horecavisie als leidraad - Het college presenteert vandaag een
nieuwe 'Horecavisie'. Deze visie geeft voor de komende tien jaar
richting aan horecaontwikkelingen in de gemeente. Uitgangspunt is de
inzet op kwaliteitsverbetering van de horecasector, onder meer door
schaalvergroting en marktsegmentering. Dit moet samen gaan met het
bevorderen van de synergie tussen verschillende voorzieningen en
functies in de binnenstad.
Purmerend kent een duidelijke horecastructuur, doordat de meeste
horecabedrijven gevestigd zijn bij andere publieksgerichte
voorzieningen zoals de binnenstad, wijkwinkelcentra en de golfbaan.
Zowel ondernemers als inwoners zijn over het algemeen positief over de
omvang, kwaliteit en diversiteit van het horeca-aanbod. Tegelijkertijd
ziet de gemeente nog kansen. Zo kan de horeca naast de omzet uit de
inwoners van Purmerend nog meer profiteren van bestedingen door
toeristen, bezoekers uit de regio en de zakelijke markt. Verder is er
behoefte aan meer eigentijdse en kwalitatief goede dag- en avondhoreca
die gericht is op het midden en hogere segment en op jongeren. De
herinrichting van de Koemarkt tot een aantrekkelijk verblijfsgebied is
ook een goede kans voor horeca. Een belangrijke pijler van de horeca
in het centrum is Theater de Purmaryn. Voorlopig is van verplaatsing
van het theater geen sprake. Bij eventuele verplaatsing op langere
termijn moet de synergie tussen het theater en de horeca behouden
blijven.
Veel waarde
Het college hecht veel waarde aan de ontwikkelingen in de horeca. De
sector draagt voor een belangrijk deel bij aan het voorzieningenniveau
voor inwoners en bezoekers en is een belangrijke sector voor de
werkgelegenheid. Omdat er diverse plannen, initiatieven en
ontwikkelingen zijn, zoals Kop van West, uitbreiding winkelaanbod in
de binnenstad en de herinrichting van de Koemarkt heeft het college
besloten een onderzoek te doen naar de horeca in samenwerking met de
ondernemers en bewoners. Dit onderzoek heeft vervolgens geresulteerd
in een horecavisie. Ondernemers kunnen met deze visie gerichter
inspelen op kwaliteitsverbetering. Mogelijkheden liggen in het
nadenken over schaalvergroting, het concept van het bedrijf en
samenwerking. Daarnaast kan de ondernemer uit de visie aflezen wat de
gemeente stimuleert en faciliteert.
Belanghebbenden kunnen nog tot 22 april hun reacties kenbaar maken,
waarna de visie ter vaststelling wordt voorgelegd aan de raad. Het
document is in te zien op het stadhuis. De concept-Horecavisie is ook
beschikbaar als PDF.