Gemeente Zwolle

Definitieve uitslag verkiezingen

De enige die met voorkeursstemmen is gekozen is Sonja Paauw op de lijst van D66. Gevolg daarvan is dat nummer 3 op de lijst van D66 Erik Kloosterboer niet in de raad komt. Vanmiddag ondertekenen de benoemde raadsleden hun benoeming op het stadhuis. Met deze ondertekening aanvaarden zij hun raadslidmaatschap. De geloofsbrieven worden op maandag 8 maart onderzocht, daarbij wordt gekeken of de benoemde raadsleden voldoen aan de vereisten die in de gemeentewet aan het raadslidmaatschap zijn verbonden. Op donderdag 11 maart worden de benoemde raadsleden geïnstalleerd.

De definitieve uitslagen laten zien dat de PvdA nog steeds de grootste partij is, gevolgd door de VVD, het CDA en de ChristenUnie.

Er zijn 50.013 stemmen uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dit betekent dat 54,1% kiesgerechtigden een stem hebben uitgebracht. In totaal zijn er 92.479 burgers die hun stem mochten uitbrengen.

De PvdA is met zeven zetels nog steeds de grootste partij en heeft ten opzichte van 2006 twee zetels verloren. De VVD en de ChristenUnie winnen beiden een zetel ten opzichte van 2006 en komen daarmee beiden uit op zes zetels. Het aantal zetels van de CDA blijft gelijk ten opzichte van 2006: zes zetels. Swollwacht krijgt er een zetel bij en telt er nu vier, GroenLinks heeft er met vier zetels een verloren. De SP telt drie zetels ten opzichte van vier zetels in 2006. D66 heeft nu drie zetels en is daarmee twee zetels rijker.