Senternovem

05-03-2010 | Vijftig bouwprojecten gaan voor zeer energiezuinig gebied

Bijna vijftig bouwprojecten hebben een aanvraag ingediend voor de regeling Excellente gebieden van het Ministerie van VROM/Wonen Wijken en Integratie. De aanvragen komen van verschillende gemeenten die ervaring willen opdoen met het realiseren van lagere EPC's dan wettelijk verplicht.

Een onafhankelijke commissie zal een rangorde in de aanvragen bepalen, waarbij o.a. wordt gelet op de mate waarin opgedane kennis en ervaringen kunnen worden toegepast in nieuwbouwprojecten elders in Nederland. De Minister voor Wonen, Wijken en Integratie zal uiterlijk 30 april 2010 maximaal dertien van de ingediende bouwprojecten als Excellente Gebieden aanwijzen, die maximaal 300.000 euro per project kunnen ontvangen.

De subsidie wordt verstrekt voor de extra proces- en begeleidingskosten die gemoeid zijn met het streven naar strengere EPC-eisen dan momenteel wettelijk verplicht. Afhankelijk van het moment waarop de bouwwerkzaamheden starten dienen de EPC-waarden minimaal 25% lager te zijn dan de huidige eisen.

Achterliggend doel van de regeling Excellente gebieden is om, vooruitlopend op het aanscherpen van de EPC-eisen in 2011 en 2015, op grotere schaal ervaring op te doen met zeer energiezuinige, innovatieve nieuwbouw. Deze vernieuwingen kunnen zowel technisch, organisatorisch of financieel van aard zijn.

Alle bouw- en ontwikkelpartijen in Nederland moeten van de opgedane kennis en ervaring kunnen profiteren. Innovatieve technieken en werkzaamheden die bij het ene project succesvol blijken kunnen dan makkelijker bij het andere project worden toegepast. Daarom is het belangrijk dat de opgedane kennis- en ervaring wordt verspreid zodat deze toegepast kan worden bij andere bouwprojecten en niet iedere keer het wiel uitgevonden hoeft te worden. Dat scheelt tijd, geld en stimuleert de toepassing van nieuwe technieken. Agentschap NL faciliteert het kennis- en leertraject en zal actief contact onderhouden met de verschillende aan te wijzen Excellente Gebieden. Wijzigingsdatum | 05-03-2010