Gemeente Almere

Uitwerking Almere 2.0 begonnen

05-03-2010

Oprichtingsvergadering 4 maart 2010 Gisteren vond de oprichtingsbijeenkomst van de werkmaatschappijen Almere-Amsterdam, Almere Centrum-Weerwater en Almere Oosterwold plaats. In het Stadsbouwhuis in Almere kwamen de betrokken (regionale) bestuurders en rijksvertegenwoordigers bijeen voor de officiële aftrap van Almere 2.0. Tot 2012 optimaliseren en operationaliseren de drie werkmaatschappijen de Concept Structuurvisie Almere 2.0 - de integrale visie op de groei van Almere - en daarmee de drie grootschalige gebiedsontwikkelingen: Almere Pampus (en Almere IJland), Almere Centrum en Almere Oosterwold.

In het Integraal Afspraken Kader Almere 2.0 - een contract met wederkerige werkafspraken tussen de gemeente Almere en de rijksoverheid - is vastgelegd dat een drietal werkmaatschappijen wordt opgericht (Almere-Amsterdam, Almere Centrum-Weerwater en Almere Oosterwold). De oprichtingsbijeenkomst die gisteren plaats vond is een initiatief van de gemeente Almere; al bij de ondertekening van het IAK (29 januari 2010) nodigde wethouder Adri Duivesteijn de betrokken bewindslieden en bestuurders uit voor deze startvergadering.

Werkmaatschappijen

Iedere werkmaatschappij heeft een andere samenstelling, bewandelt een eigen tijdspad en werkt toe naar eigen, in het IAK vastgelegde doelen. Zo richt de werkmaatschappij Almere-Amsterdam zich op de optimalisatie van de westelijke ontwikkeling van Almere; de groei in de richting van Amsterdam. Zowel de gemeenten Almere, Amsterdam en Diemen, de provincies Noord-Holland en Flevoland, de stadsregio Amsterdam als de rijksoverheid (de ministers van VROM en Verkeer en Waterstaat) participeren in de werkmaatschappij. Belangrijkste doelstelling is om te komen tot een realistisch plan voor de IJmeerlijn; een hoogwaardige, metropolitane OV-verbinding tussen Almere en Amsterdam. Om tot zo'n plan te komen moeten de kosten van de IJmeerlijn substantieel worden verlaagd en moeten de baten, niet alleen in financiële maar nadrukkelijk ook in maatschappelijke zin, worden verhoogd. De werkmaatschappij Almere-Amsterdam levert eind 2012 de resultaten op. Op basis van deze resultaten besluit het kabinet over het tracé, het vervoersconcept, de verschijningsvorm en de financieringswijze van de IJmeerlijn, en zullen de lokale overheden besluiten over de gebiedsontwikkelingen in Almere en Amsterdam.

De werkmaatschappij Almere Centrum-Weerwater heeft de opdracht om te komen tot een ontwikkelingsplan voor de Weerwaterzone. Het gaat nadrukkelijk om een integraal plan: de verdubbeling en verlaging van de A6, waarmee een samenhangende gebiedsontwikkeling in het hart van de stad mogelijk wordt. Er wordt gezocht naar innovatieve technieken om de A6 te overkluizen, naar nieuwe initiatieven op het gebied van duurzame gebiedsontwikkeling en naar een passend concept of programma dat op deze locatie gerealiseerd kan worden. Met deze gebiedsontwikkeling krijgt Almere een centrum met twee gezichten - een dynamisch stadshart aan de ene zijde van het Weerwater en een unieke, goed bereikbare snelweglocatie aan de andere zijde - dat ook op regionale of mogelijk nationale schaal van betekenis is. Het gebied wordt gefaseerd ontwikkeld: eerst wordt de A6 verbreed en verlaagd, vervolgens wordt het nieuwe gebied in stappen bebouwd.

De werkmaatschappij Almere Oosterwold is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Almere en Zeewolde, de provincies Flevoland en Utrecht en het rijk. Deze maatschappij stelt voor eind 2012 een strategie op voor de ontwikkeling van Oosterwold, een nieuwe ontwikkellocatie aan de oostzijde van de stad. De toekomst van Almere Oosterwold hangt nauw samen met de ontwikkeling van vliegveld Lelystad, de verbinding Almere - 't Gooi - Utrecht (AGU), de aanleg van het Oostvaarderswold en de openbaar vervoersverbinding tussen Schiphol, Amsterdam, Almere en Lelystad (OV SAAL). Uitgangspunten voor de ontwikkeling van Oosterwold zijn organische groei, ruimte voor kleinschalige, individuele initiatieven en de realisatie van suburbane, landelijke woon- en werkmilieus. Het nu grootschalige landbouwgebied transformeert op termijn naar een stadsdeel waar verschillende vormen van stadslandbouw en voorzieningen op het gebied van bijvoorbeeld zorg, leisure en werk centraal zullen staan.

Vervolg

Nu de werkmaatschappijen officieel zijn opgericht, kunnen zij daadwerkelijk aan de slag. In de komende weken zullen de werkmaatschappijen - los van elkaar - komen tot een Plan van Aanpak, dat naar verwachting nog in april zal worden vastgesteld. Op dat moment wordt duidelijk hoe het vervolgtraject er uit zal zien; de weg naar de presentatie van de plannen voor drie majeure gebiedsontwikkelingen in 2012.
winter 2009/2010