Huisdierenbijsluiter geeft dubbele winst

05/03/2010 14:49

Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren

Minister Verburg heeft gezegd dat het programma Z@PPLIVE voortaan geen dieren meer mag weggeven als prijs in hun programmaonderdeel 'Dier or no Dier'. Ze legde uit dat het aanschaffen van een dier zorgvuldig moet gebeuren. Men moet vooraf goed bedenken waar men aan begint. Als dieren in een impuls worden aangeschaft, kan dit ertoe leiden dat ze later weer weg moeten of dat er niet goed voor gezorgd wordt.

De reactie van de minister was in antwoord op vragen van kamerlid Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. De Gezondheids- en Welzijnswet voor dieren (GWWD) verbiedt het uitreiken van dieren als prijs. De minister gaf aan dat zij erop rekent dat de programmamakers hun verantwoordelijkheid nemen.

Het beleid van de minister is er op gericht dat gezelschapsdieren op een verstandige manier worden aangeschaft en dat er met respect en kennis van zaken met hen wordt omgegaan. Dit is een van de belangrijkste redenen geweest waarom zij eind 2006 de oprichting van het LICG, Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren, mede mogelijk heeft gemaakt. Het LICG geeft informatie over het verantwoord aanschaffen en houden van alle soorten huisdieren. Een van de speerpunten van het LICG zijn de huisdierenbijsluiters. Hierin kan iedereen die geĂŻnteresseerd is in een bepaald huisdier alle basisinformatie vinden die nodig is voor een doordachte aanschaf en een goede verzorging.

Wie er over denkt om een huisdier aan te schaffen, doet er dus goed aan om eerst de huisdierenbijsluiters op de site van het LICG te lezen. Want een doordachte aanschaf en een goede match tussen mens en huisdier is niet alleen winst voor het dier, maar ook voor degene die een huisdier heeft.





http://www.licg.nl