Openbaar Ministerie

Nationale Recherche rolt chemicaliënlijn voor synthetische drugs op

5 maart 2010 - Landelijk Parket

De Nationale Recherche heeft dinsdag met de aanhouding van een echtpaar (62 en 44 jaar) in Tilburg en een 47-jarige man in Achtmaal een chemicaliënlijn voor de productie van synthetische drugs opgerold.

De aanhoudingen komen voort uit een onderzoek dat in nauwe samenwerking met de Belgische Federale Politie in Turnhout wordt uitgevoerd. Ook in België zijn drie verdachten aangehouden, onder wie de leverancier van de grondstoffen voor synthetische drugs. Het onderzoek begon vorig jaar in België, omdat de zaakvoerder van een oude zeepfabriek uitzonderlijk grote hoeveelheden chemicaliën bleef bestellen. Bij een loods in Rijkevorsel zag de Federale Politie vaak bestelwagens met een Nederlands kenteken.

Het onderzoek leidde kort geleden tot de ontdekking van drugslaboratoria in Yerseke en Ulicoten. Bij de ontmanteling van deze productieplaatsen voor amfetamine zijn grote hoeveelheden chemicaliën in beslag genomen.

In de woning van het echtpaar trof de Nationale Recherche een doorgeladen Smith & Wesson revolver met zes patronen aan. Tijdens de doorzoeking van de woning ontdekte de politie in de ouderslaapkamer onder het matras en in een wasmand 13.660 euro in biljetten van 20 en 500 euro.

In een loods van de verdachte in Achtmaal zijn ongeveer 500 liter drugschemicaliën en de lege verpakkingen aangetroffen van enige duizenden liters grondstoffen die worden gebruikt bij de productie van amfetamine.

De verdachten zijn vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Breda.