Groen!

Internationale vrouwendag: Freya Piryns dient resolutie in om ongelijkheid man-vrouw aan te pakken

door Freya Piryns (Federaal parlement: Senaat) op 5 maart 2010 in "Diversiteit"

Senator Freya Piryns (Groen!) dient naar aanleiding van de Vrouwendag op 6 maart een voorstel van resolutie in om de nog steeds heersende ongelijkheid van man en vrouw op zowel nationaal als Europees vlak aan te pakken. De resolutie wil in het Verdrag van Lissabon een zogenaamde âmeestbegunstigingsclausuleâ laten opnemen.

De Belgische Grondwet kent het principe dat de `gelijkheid van vrouwen en mannen is gewaarborgd'. Ook bestaat er al sinds 2002 een `Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen'. Sinds kort beschikken we ook nog over de wet op de gender mainstreaming die ertoe aanspoort de impact van elk wetsvoorstel op de gendergelijkheid na te gaan. Concreet voorbeeld ervan is onder andere de wet op de pensioenen. Die houdt nog steeds ongelijkheden in stand tussen mannen en vrouwen. En ook nog over de antidiscriminatiewet, die onder meer de ongelijke behandeling op grond van geslacht moet beteugelen.

In werkelijkheid echter is de ongelijkheid tussen man en vrouw op sommige vlakken nog altijd flagrant. Vrouwen worden veel harder geraakt dan mannen door de toenemende liberalisering van de openbare diensten en de stijgende flexibiliteit en mobiliteit van de arbeidsorganisatie. De loonkloof blijft openstaan (tussen de 21 en de 30% in de privésector). Zelfstandige vrouwen verdienen gemiddeld 40% minder dan hun mannelijke evenknieën. Het aantal alleenstaande vrouwen met kinderen neemt toe. Deze vrouwen bevinden zich steeds vaker in een kwetsbare situatie. 1 op 3 alleenstaande vrouwen met kinderen vecht dagelijks tegen de armoedeval. Vrouwen worden ook nog altijd vaker het slachtoffer van geweld in al zijn vormen. 1 op de 5 vrouwen in België is al ooit slachtoffer geweest van geweld.

Om eindelijk werk te maken van de gelijkheid tussen man en vrouw , stellen senatoren Freya Piryns en Zakia Khattabi (Ecolo!) voor om in het Verdrag van Lissabon een zogenaamde 'meestbegunstigingsclausule' te laten opnemen. Door die clausule krijgen alle Europese vrouwen op alle vlakken de rechten uit die lidstaatwetgeving die het verst gevorderd is en vrouwen de meeste vrijheid biedt.

Senator Freya Piryns: "Met onze resolutie willen we de situatie van de Europese vrouw in elk Europees land harmoniseren op het hoogste niveau. Dat doen we door op alle denkbare vlakken te kiezen voor de wetgeving die het verst gevorderd is en vrouwen de meeste vrijheid biedt. De Europese Unie moet een Europees model bepalen dat ook voor de vrouwen op de andere continenten als voorbeeld kan dienen."

Senator Freya Piryns en parlementsleden Elisabeth Meuleman, Elke Van den Brandt, Annemie Maes en Mieke Vogels zullen samen met een Groen! delegatie zaterdag deelnemen aan de internationale vrouwenmars te Brussel. Ook Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bruno De Lille zal deelnemen en om 12u30 een sculptuur van Chloé Coomans op de Kapellemarkt in 1000 Brussel inhuldigen. Ook tijdens de week van 8 maart zal Bruno De Lille nog meerdere activiteiten hierrond ontplooien. Voor meer info: woordvoerster Karen Casteels, 0497 59.95.24

Lees hier het volledige resolutievoorstel
Klik hier voor de flyer die Groen! zal uitdelen tijdens de mars

Contact: Freya Piryns -
Deel Deel
Freya Piryns

Senator