Ingezonden persbericht


-----------------------
Vanaf 6 maart 2010 presenteert het Drents Museum in Assen een grote archeologische tentoonstelling met schatten uit het oude Georgië. Schitterende gouden, zilveren en bronzen objecten laten zien dat het gebied in de oudheid een hoogstaande metaaltechniek kende. Het centrale thema van deze tentoonstelling is de Griekse mythe van Jason op zoek naar het Gulden Vlies in Colchis (het oude Georgië). Op de tentoonstelling zijn topstukken uit de bronstijd, ijzertijd en Romeinse tijd uit diverse plaatsen in Georgië te zien, maar ook kostbare grafvondsten uit de opgravingen van de beroemde tempelstad Vani. Daarbij vallen vooral de oogverblindend mooie gouden sieraden op. De objecten, die allemaal afkomstig zijn uit het Nationaal Museum in Tbilisi, zijn eerder in een andere samenstelling te zien geweest in onder andere Berlijn, Washington, New York, Athene, Los Angeles en Stockholm. In Assen worden de unieke voorwerpen in een nieuwe verhaallijn gepresenteerd, in een door Marcel Wouters Ontwerpers speciaal voor het Drents Museum vervaardigde spectaculaire vormgeving. De vele extra activiteiten bij deze tentoonstelling plaatsen het onderwerp in een breed kader.

De mythe van het Gulden Vlies

Griekse schrijvers maakten al vanaf de derde eeuw voor Christus melding van de legendarische rijkdom van het land Colchis, het westelijke deel van Georgië. De aanwezigheid van vele goud-, zilver-, ijzer- en koperertsen, maakten deze streek aan de voet van de Kaukasus tot een aantrekkelijk reisdoel voor Griekse expedities. De methode van goudwinning in deze streek, het gebruik van schaapsvacht om goud uit de rivieren te 'vangen', is de basis van de Griekse mythe van het Gulden Vlies, die Jason koning Aietes moest ontfutselen. In Colchis vond Jason niet alleen het Gulden Vlies, de rijkdom van het land, maar ook zijn bruid, de koningsdochter Medea. De legende groeide uit tot een van de meest populaire verhalen in de Griekse mythologie en was de basis voor de belangrijkste ridderorde uit de middeleeuwen, de exclusieve Orde van het Gulden Ven Vlies.

Tickets

Voor deze tentoonstelling geldt een toeslag van E 2,- op de reguliere entreeprijs. Kaartverkoop vanaf 2 januari 2010 bij het Drents Museum en de VVV Assen.


Noot voor redacties
/////////////////