Ingezonden persbericht


Ommen, 15 februari 2010

Eerbetoon aan Anne Frank in tin

Dit jaar is het vijf en zestig jaar geleden dat Anne Frank en haar zus Margot overleden in het concentratiekamp Bergen Belsen. Om de herinnering hieraan levend te houden brengt het Nationaal Tinnen Figuren Museum in maart van dit jaar een speciaal tinnen figuurtje uit van Anne Frank.

Het Nationaal Tinnen Figuren Museum (NTFM) geeft geregeld eigen tinnen figuren uit. Voor ideeën daarvoor wordt meestal naar de geschiedenis gekeken. Het is dit jaar vijf en zestig jaar geleden dat er in Nederland een einde kwam aan de bezetting. "In eerste instantie denk je dan aan iets rondom de bevrijding. Maar anderzijds wil je ook stil staan bij al diegenen die toen om het leven zijn gebracht. We kwamen daardoor al heel snel uit bij Anne Frank". Aldus Henk Dooijes, directeur van het NTFM te Ommen. Naast het figuurtje van Anne is ook de boekenkast uitgegeven die toegang gaf tot het achterhuis. Ontwerp en maken van een gietvorm voor een tinnen figuur is vrij kostbaar. In de Nederlandse Stichting voor Modelfiguren (NSM) werd snel een sponsor gevonden. "Deze stichting brengt al sinds de jaren 50 van de vorige eeuw eigen tinnen figuren uit die de Nederlandse geschiedenis als onderwerp hebben. Zij vonden een figuur dat Anne Frank voorstelt zo'n goed idee, dat ze de financiering op zich hebben genomen en het figuur aan ons zullen schenken in verband met ons jubileum".

Aanbieding figuur op 6 maart
Het eerste exemplaar van dit nieuwe, unieke tinnen figuur zal zaterdagochtend 6 maart om 11.00 uur worden aangeboden door de voorzitter van de NSM aan het museum. Vóór deze overhandiging zal een spreker van herinneringscentrum Westerbork een inleiding met beeldmateriaal houden over het verblijf van Anne Frank in kamp Westerbork. Vanuit dit kamp werden ruim 100.000 voornamelijk Joodse vaders, moeders en kinderen doorgestuurd naar een van de concentratiekampen om daar te worden vermoord.

Exposities NTFM 25 jaar
Voor het NTFM te Ommen is 2010 een jubileumjaar. Het bestaat inmiddels vijf en twintig jaar. Naast een speciale expositie van de schilder Verhey in combinatie met zeldzame tinnen figuren is er ook een expositie van poppenmaakster Josien Buys. Van haar worden poppen in Nederlandse en Israëlische klederdrachten tentoongesteld. De expositie Verhey duurt tot 21 maart, de poppententoonstelling tot 31 mei van dit jaar.

Meer informatie
Alle informatie over het museum is te vinden op de website www.tinnenfigurenmuseum.nl. Via de site is het (ongeschilderde) tinnen figuurtje van Anne Frank voor E9,- te bestellen, evenals het bijbehorende figuur van de boekenkast. Het is ook in het museum te koop.


Noot voor redacties,