Ingezonden persbericht


Hilversum, 3 februari 2010

Nederland 2 besteedt uitgebreid aandacht aan de Boekenweek

Traditiegetrouw besteedt Nederland 2 in haar programmering uitgebreid aandacht aan de Boekenweek. Op maandag 8 maart start de programmering met de Avond van het Boek. Andere highlights in de programmering zijn onder andere op 12 maart Koot en De Bie en Op het Nachtkastje.

Programmering Boekenweek

Dit jaar beleeft de Boekenweek haar 75ste editie. Jong zijn staat centraal dit jaar, dit onder het motto Titaantjes - Opgroeien in de letteren. Het boekenweekgeschenk wordt geschreven door Joost Zwagerman. Het motto Titaantjes is ontleend aan het gelijknamige verhaal van Nescio uit 1918, dat begint met een van de beroemdste zinnen uit de Nederlandse literatuur: 'Jongens waren we - maar aardige jongens'.

Bijgaand vindt u een overzicht van de programmering.

Avond van het Boek (NPS)

De Avond van het Boek wordt op zaterdag 6 maart opgenomen en wordt op de vooravond van het Boekenbal, maandag 8 maart, uitgezonden. Presentator Joost Karhof ontvangt de volgende gasten: Heleen van Royen, Joost Zwagerman, Robert Vuijsje, Tom Naegels en Connie Braam. Het programma blikt terug op het literaire jaar aan de hand van vaak hilarische of ontroerende beeldfragmenten. De uitzending staat verder stil bij het 75-jarig jubileum van de Boekenweek en het Boekenweekgeschenk.

Maandag 8 maart om 20.25 uur

Schrijvers op de veranda (NCRV)

Yasmine Allas in derde aflevering Schrijvers op de veranda

In Schrijvers op de veranda luchten Nederlandse auteurs hun hart op de veranda van Rik Felderhof aan de voet van de Kilimanjaro in Tanzania. Met hen wordt indringend gesproken over liefde, zelfkennis, verbeeldingskracht, religie en uiteraard Afrika. In deze aflevering is auteur Yasmine Allas te gast.

Allas werd geboren in Somalië, maar vluchtte uit dat land op jeugdige leeftijd. In Nederland voelde ze zich thuis en ze is inmiddels met een Nederlandse man getrouwd. Haar debuutroman verscheen in 1998. In haar boeken grijpt ze vaak terug op ervaringen uit haar jeugd, die enorme indruk bij haar hebben achter gelaten. Rik Felderhof praat met haar op de veranda in het Afrikaanse landschap over haar jeugd-herinneringen, de rol van sexualiteit in de Afrikaanse cultuur, de onderdrukking van de vrouw door religie. Ook heeft Yasmine een ontmoeting met een aantal Massai vrouwen en de Tanzaniaanse buurvrouw van Rik Felderhof. Enkele uitspraken van Yasmine: "Afrikaanse mannen zijn over het algemeen nutteloos". "Ik ben uit Afrika weggegaan om een wereldvrouw te worden". En: "Als er één thema is dat ik omarmd heb dan is dat de dood."

Dinsdag 9 maart om 23.25 uur

Op het nachtkastje (VPRO)

Woensdag 10 maart tot en met 19 maart om 22.50 uur (met uitzondering van het weekend)

From Kooten en the Bie Forever young (VPRO)

Volgens een nu vier jaar jonge traditie presenteren Kees van Kooten en Wim de Bie hun jaarlijkse bloemlezing op het thema van de Boekenweek. Dit jaar luidt dat 'Titaantjes' ('Jongens waren we, maar aardige jongens'). De beide bejaarde heren maken een keuze uit hun oude scènes over jongensleed, zoals dat werd beleefd, besproken en bezongen door F. Jacobse en Tedje van Es, moeder en zoon van Putten, B&W van Juinen, Cor, Cock en Ab van der Laak, de zussen Jet en Koosje Veenendaal, de Vieze Man, de Oudere Jongeren Koos Koets en Robbie Kerkhof met hun Stichting Morekop, en andere oude bekenden. Een verjongingskuur van een uur!

Uitzending: vrijdag 12 maart, ca. 23.05 uur

NCRV Dokument: Het onzegbare

Filmmaker Pieter Verhoeff op zoek naar het succes van Jan Siebelinks Knielen op een bed violen.

De Boekenweek, die van 10 tot en met 20 maart plaatsvindt, staat dit jaar in het teken van Jong zijn: het kind, de jeugd, de jongere. Om die reden zendt NCRV Dokument Het Onzegbare uit. Een documentaire over schrijver Jan Siebelink en de autobiografische roman Knielen op een bed violen over zijn zware jeugd.

De roman Knielen op een bed violen is direct een megasucces en wint de AKO Literatuurprijs. Bewogen lezers, maar vooral lezeressen, bezoeken Siebelinks lezingen, in bibliotheken, literaire cafés en kerkgebouwen. De kwekerij in Velp wordt een bedevaartsoord, er komen speciale Siebelink-wandelingen en het gat in de heg, waaronder de zwartgejaste 'oefenaars' Siebelinks vader stiekem opzochten, wordt tegenwoordig opgeluisterd door waxinelichtjes van geëmotioneerde lezers.

Filmmaker Pieter Verhoeff volgt Siebelink op zijn reizen langs plaatselijke bibliotheken en kleine dorpshuizen, bezoekt samen met hem de plaatsen die een belangrijke rol spelen in zijn roman en laat Siebelink aan het woord over zijn diepste motieven. Over zijn protestantse achtergrond op de Velpse kwekerij en zijn val van het geloof.

Het onzegbare is niet alleen een film over de schrijver Siebelink, maar ook over de vele reacties die zijn boek losmaakt. Hebben deze te maken met de tijdgeest en kunnen we hieruit concluderen dat er sprake is van een toenemende religiositeit in Nederland? Of komt het door het moslim-fundamentalisme, zoals sommigen suggereren? Wat vindt Siebelink eigenlijk zelf van al die reacties op zijn boek? "Wat heb ik in godsnaam opgeroepen en wat moet ik met al die vragen die men mij stelt? Er is blijkbaar een grote behoefte aan antwoorden op religieus gebied, definitieve antwoorden die ik natuurlijk niet kan geven", aldus de auteur.

Regisseur Pieter Verhoeff maakte naast diverse documentaires onder meer de speelfilms Het teken van het beest (1980), waarvoor hij een Gouden Kalf ontving, De dream (1985), Nynke (2000) en de televisieserie Radio Bergeijk (2006). Momenteel verfilmt Verhoeff de jeugdroman De brief voor de koning van Tonke Dragt. NCRV Dokument Het onzegbare is geproduceerd door Eyeworks Egmond in coproductie met de NCRV.

Deze documentaire werd eerder uitgezonden in 2007.

Maandag 15 maart om 22.55 uur

Schrijvers op de veranda (NCRV)

Abdelkader Benali in Schrijvers op de veranda

In Schrijvers op de veranda luchten Nederlandse auteurs hun hart op de veranda van NCRV-presentator Rik Felderhof, aan de voet van de Kilimanjaro in Tanzania. Met hen wordt indringend gesproken over liefde, zelfkennis, verbeeldingskracht, religie en uiteraard Afrika. In de deze aflevering is auteur Abdelkader Benali te gast.

Benali werd geboren in Marokko en groeide op in Rotterdam. In de slagerij van zijn vader schreef Benali zijn eerste verhalen. "Met schrijven komt mijn beste Ik naar buiten." Op zijn tweeëntwintigste debuteerde Abdelkader met "Een bruiloft aan Zee". In 2003 won hij de Libris literatuurprijs met "De langverwachte". Hij is een van de snelst stijgende sterren aan het literaire firmament. Nieuwe Romans, teksten en verhalen worden geboren onder de douche of tijdens het lopen van een marathon. Enkele uitspraken die hij doet onder de Afrikaanse zon: "Stel dat mijn ouders wel in boeken geïnteresseerd waren, dan was ik geen schrijver geworden" en "Als ik de eerste zin heb opgeschreven is het boek meestal af."

Ook spreekt hij zijn bezorgdheid uit over Nederland: "Tegenwoordig is multicultureel een scheldwoord geworden

Dinsdag 16 maart om 23.30 uur

Opium (AVRO)

Woensdag 17 maart om 21.30 uur

VPRO's Import

(Keuze film is nog in voorbereiding)

Woensdag 17 maart om 23.55 uur

Holland Doc

Besteedt aandacht aan de boekenweek, nog geen nadere invulling bekend

Donderdag 18 maart om 22.55 uur

Uur van de Wolf: De Maximonsters van Maurice Sendak (NPS)

Vrijdag 19 maart om 23.05 uur