KRO

'KRO's Heb ik genoeg?': Karin de Groot twee dagen gekluisterd aan een rolstoel

Uitzenddatum: 07/03/2010

In bed getild worden, in bad en op de wc geholpen worden. Steeds maar om hulp vragen, op straat, in een winkel. Een lichamelijk gehandicapte moet vaak over zijn of haar trots stappen en durven zich afhankelijk op te stellen. De wereld is niet ingesteld op gehandicapten, maar hoe stellen zij zich in op die wereld? Presentatrice Karin de groot probeert het te ervaren in de vierde aflevering van 'KRO's Heb ik genoeg?', zondag 7 maart om 23.15 uur op Nederland 2.

In deze uitzending onderzoekt de Groot het leven van de lichamelijk gehandicapten. Met haar benen vastgebonden, zodat ze ook echt niet kan bewegen, wordt ze opgenomen in revalidatiekliniek Heliomare in Wijk aan Zee. Twee volle dagen en een nacht leeft zij het leven vanuit een rolstoel. Ze mag en kan er niet uit en ervaart dezelfde afhankelijkheid als haar lotgenoten in het revalidatiecentrum. Niet lopen, niet staan, niet zelfstandig naar de WC, in en uit bed worden getild en obstakels overwinnen in de grote stad.

De Groot: ''Je moet je kunnen overgeven aan dat wat je niet kan en proberen te genieten wat je wel kan. Dat is echt een hele opgave".

In het revalidatiecentrum traint de Groot haar armspieren, doet ze mee met gymnastiek en neemt ze, met haar benen vastgebonden, een weldadige duik in het zwembad. Revalideren is zwaar, het lijkt wel topsport.

Maar een revalidatiecentrum is een relatief veilige omgeving voor de gehandicapte, die immers daar onder lotgenoten is. Aan de Groot om te ervaren hoe het is in de `boze buitenwereld'. Samen met een vriendin ondervindt ze de obstakels in Amsterdam Centraal Station. De Groot: ``Er was een enorme helling, ik hoorde mensen fluisteren: redt ze het wel? Ik raakte een beetje in paniek."

De Groot is de eerste om haar verblijf in een rolstoel te relativeren. ''Ik kan straks weer gewoon lopen. Je kunt niet voelen hoe het is om de rest van je leven in een rolstoel te moeten doorbrengen, maar je krijgt er wel meer begrip voor."

Ervan uitgaande dat geld niet gelukkig maakt, gaat presentator Karin de Groot op zoek naar de immateriële rijkdom in het leven van zichzelf en van anderen in 'KRO's Heb ik genoeg?'. De Groot begeeft zich twee dagen met heel haar ziel en zaligheid in een voor haar vreemde wereld.

KRO's Heb ik genoeg, zondag 7 maart om 23.15 uur bij de KRO op Nederland 2.