Ministerie van Defensie

Lezing: De Republikeinse Kampen in Nederlands-Indië

Datum: 7 maart 2010 Tijdstip: 14.00 uur Locatie: Museum Bronbeek, Velperweg 147, Arnhem

Mevrouw dr. M. van Delden spreekt tijdens de lezing over de zogenoemde Republikeinse Kampen. Hier zijn door Indonesische nationalisten, in de periode oktober 1945 tot mei 1947, Nederlandse burgers ondergebracht.

Na de Japanse capitulatie in augustus 1945 werd de republiek Indonesië uitgeroepen. Vooral de jeugd verzette zich fel tegen terugkeer van het koloniale bestuur. Indonesische jongeren en politie haalden in de laatste maanden van 1945 ongeveer 46.000 Nederlandse burgers, voornamelijk Indo-Europeanen, van huis en brachten hen onder in kampen in de binnenlanden van Java en Madura. Afhankelijk van hun evacuatie verbleven zij drie tot negentien maanden in deze republikeinse kampen. De laatste evacuatie vond plaats op 30 mei 1947. Volgens de Indonesiërs ging het om beschermingskampen. De Nederlands-Indische autoriteiten en de geïnterneerden zelf spraken over gijzeling.

Onderzoek

Mevrouw van Delden heeft onderzocht of de Indonesiërs de geïnterneerde Nederlanders inderdaad als gijzelaars hebben gebruikt en wat het begrip `beschermingskampen' in werkelijkheid heeft betekend. Zij onderzocht ook hoe de Indonesiërs het klaarspeelden om in die chaotische revolutietijd 46.000 Nederlandse burgers te interneren en ze met behulp van een speciale organisatie te vacueren. In haar lezing zal zij op deze onderwerpen ingaan.

Deze lezing wordt georganiseerd i.s.m. de Volksuniversiteit Arnhem.

Reserveren

Toegangsprijs: EUR 10,- Inschrijving is noodzakelijk: telefoon 026 4422363 of www.volksuniversiteit.nl/arnhem