Ingezonden persbericht


Piet Mondriaan
foto Jolanda Meulendijks

PERSBERICHT
vrijdag 25 februari 2010

Beschuit met muisjes
voor 138e geboortedag van Piet Mondriaan

7 maart 1872 - 7 maart 2010

Zondag 7 maart is het 138 jaar geleden dat Piet Mondriaan aan de Kortegracht 11 te Amersfoort werd geboren. Op die dag trakteert het Mondriaanhuis iedere bezoeker aan het museum op beschuit met muisjes, natuurlijk blauw maar wel rond...

Geboren op 7 maart 1872 in Amersfoort kon niemand nog vermoeden dat Pieter Cornelis Mondriaan junior uiteindelijk wereldberoemd zou worden als één van de wegbereiders van de abstractie. Zijn 'strepen en vlakken' zijn een eigen leven gaan leiden in de media waardoor nog wel eens 'vergeten' wordt dat Mondriaan in hart en nieren een schilder was, die geheel op zijn intuitie in elk schilderij op zoek was naar het ideale evenwicht, geheel conform zijn visie over de wereld om hem heen. Mondriaan stierf in New York op 1 februari 1944 aan een verwaarloosde verkoudheid terwijl hij naarstig werkte aan het voltooien van het schilderij 'Victory Boogie Woogie'. Zover is het niet meer gekomen waardoor zijn laatste kunstwerk nog vele stukken tape bevat en tot op de dag van vandaag in zijn 'onaffe' staat de kijker voor een raadsel zal plaatsen welke richting het werk van Mondriaan op zou zijn gegaan.

In het Mondriaanhuis zijn momenteel in De Schatkamer negen vroege werken van Mondriaan te bezichtigen. Ze zijn door hem geschilderd in de periode 1899-1906. Begin vorige eeuw maakten ze deel uit van de omvangrijke kunstcollectie van arts en kunstverzamelaar Johannes Esser. Via één van zijn dochters en met tussenkomst van kunstverzamelaar Dolf D. van Omme uit Amsterdam zijn de schilderijen nu in langdurige bruikleen in het museum te bezichtigen.

Zondag 7 maart is het feest in het Mondriaanhuis en trakteert het museum op beschuit met muisjes. Om 16.00 uur zal die dag tevens de nieuwe tentoonstelling Martha Scheeren verbindt... geopend worden door wethouder Economische Zaken Gert Boeve, met werk van Martha Scheeren, Agnes Martin en Kees Visser. Deze tentoonstelling is de laatste in een serie van drie. U bent van harte welkom die dag voor beschuit met muisjes en natuurlijk voor de opening.

/////// einde bericht ///////

Hoofdsponsor

Partners: Meeùs Assurantiën, Heilijgers bv
Sponsors: Twynstra Gudde Adviseurs en Managers, Xtralan b.v., Enbiun Holding bv, Boukau bv, Stichting Vrienden van Amersfoorts Stadsherstel



Ingezonden persbericht