IKON

P E R S B E R I C H T

Serie over Hollandse moslima´s op IKON Radio

Antonia (59) heeft een schoonheidssalon in Amsterdam Zuid. Overdag draagt ze hoge hakken onder een kek mantelpakje. ´s Avonds gaat ze in een lange, alles bedekkende jurk en met een hoofddoekje om naar de moskee. Na jarenlang katholiek te zijn geweest, heeft ze zich vorig jaar bekeerd tot de Islam. Antonia is één van de drie vrouwen die vanaf 7 maart geportretteerd worden in de serie ´Hollandse moslima´s´ in het IKON-radioprogramma De Andere Wereld op Radio 1.

Jaarlijks bekeren zo´n 500 autochtone Nederlanders zich tot de Islam. Dit zijn in de meerderheid vrouwen en jonge meisjes. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is een islamitische partner lang niet altijd de reden van de bekering. Veel vaker is het een keuze die van binnenuit komt. In deze serie volgt radiomaker Jet Schouten drie vrouwen voor wie de bekering tot de islam zo'n persoonlijke keuze was. Eén van hen is Marjolein. Ze is 25 en komt uit een streng gereformeerd nest in Kampen. Drie jaar geleden werd ze moslima, zeer tegen de zin van haar ouders.

Waarom gaan zelfstandige en weldenkende Hollandse vrouwen plots een hoofddoek dragen? Zijn ze onvoldoende geëmancipeerd? Wat is voor hen de aantrekkingskracht van de Islam? En hoe reageert hun omgeving op hun bekering en nieuwe levensstijl?

De Andere Wereld: Hollandse moslima´s, zondag 7, 14 en 21 maart in De Andere Wereld, 7.00 uur, Radio 1.

Meer informatie en terugluisteren op: www.deanderewereld.nl

Hilversum, 4 maart 2010



IKON