Ingezonden persbericht


Hilversum, 04-03-2010

AVRO ANDERMANS VEREN: EXTRA AANDACHT
VOOR JARIGE GERARD COX EN HERMAN VAN VEEN

AVRO Andermans Veren zet de komende weken Gerard Cox en Herman van Veen extra in het zonnetje op Radio 2. Op zondag 7 maart wordt uitgebreid stil gestaan bij de 70ste verjaardag van Gerard Cox op zaterdag 6 maart. Op zondag 14 maart viert het programma dat Herman van Veen 65 jaar wordt. Voor deze speciale uitzendingen selecteerde samensteller en presentator Kick van der Veer prachtige opnames van beide heren uit de radio-archieven van Beeld en Geluid.

In de uitzending van 7 maart staat Gerard Cox centraal. Met natuurlijk zijn bekendste hits als '1948' (Toen was geluk heel gewoon) en 'Het is weer voorbij die mooie zomer', maar ook minder bekende opnames, zoals één van de eerste liedjes die Cox maakte op muziek van Rogier van Otterloo: Mijn vriendin ging er vandoor. Bijzonder aan de opname is bovendien dat hij dit lied zingt voor Van Otterloo zelf.

Uiteraard wordt ook zijn samenwerking met Frans Halsema niet vergeten (met bijvoorbeeld het duet 'Ketelbinkie'), en is er aandacht voor de nummers die Cox ooit zong van Jaap van de Merwe. Verder een selectie van opnames van anderen die Cox-repertoire zingen, zoals Jenny Arean. Fred Florusse, die veel heeft gewerkt met Cox, maakt speciaal voor de gelegenheid een column en Katinka Polderman zingt een zelfgemaakt lied over/voor Gerard Cox.

Op 14 maart wordt de verjaardag van Herman van Veen gevierd in Koninklijk Theater Carré. Kick van der Veer vond opnames van een piepjonge Herman van Veen die nog vóór zijn eerste elpee werden gemaakt en uitgezonden, maar ook een bijzonder duet met Henk Elsink vanuit de Koopermolen.

Ook dan zijn naast de grote hits als het Harlekijnlied vertolkingen te horen van Van Veen-repertoire door anderen. Zo komen onder anderen Liselore Gerritsen, Joost Prinsen, John Kraaykamp en Ramses Shaffy voorbij. En natuurlijk is er ook ruim aandacht voor de Van Veen van nu, met opnames van de laatste show die hij in Carré speelde. Er wordt een lied over Herman geschreven en gezongen door Dorine Wiersma en een van zijn belangrijkste tekstschrijvers, Rob Chrispijn, vertelt over hem in een column.

AVRO Andermans Veren wordt iedere zondag uitgezonden tussen 18.00 en 20.00 uur op Radio 2. ---