Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

donderdag
4 februari 2010

Martha Scheeren verbindt... Agnes Martin en Kees Visser

Martha Scheeren, z.t. 2008, encaustiek op houten paneel, 40x40cm Martha Scheeren verbindt. Agnes Martin en Kees Visser

Op zondag 7 maart om 16.00 uur vindt in het geboortehuis van Mondriaan de opening plaats van de tentoonstelling Martha Scheeren verbindt. .

Martha Scheeren is de derde en laatste kunstenaar in deze serie. Op verzoek van het Mondriaanhuis heeft zij twee kunstenaars gekozen die een belangrijke inspiratiebron zijn voor haar en met wie zij verwantschap voelt in werk. Op het oog is het verbindend element tussen Martha Scheeren, Agnes Martin en Kees Visser het procedé van schilderen dat zij hanteren, dit verraadt een strikte en rigoureuze structuur. Bij nadere beschouwing laten deze kunstenaars zich echter alle drie leiden door een sensitieve en intuïtieve wijze van schilderen, zij streven naar een innerlijk en juist subjectief gevoel van orde. Tijdens de opening op 7 maart wordt tevens de nieuwe catalogus gepresenteerd 'Martha Scheeren', met haar meest recente werken.

Martha Scheeren maakt in haar werk gebruik van de eigenschappen die kleuren bezitten. In combinatie bemoeien ze zich eindeloos met elkaar en laten ze zich gebruiken. Daarbij staat het enerzijds beheersen en het anderzijds juist manipuleren van kleur centraal in de opvattingen van Scheeren over schilderen. Dit doet zij aan de randen van vlakken of daar waar vlakken bij elkaar komen. Deze vlakken zijn ogenschijnlijk geschilderd in één kleur, echter door de wijze van schilderen ontstaan eerder 'polychromen in één kleur'. Maar het werk is niet af als de kleuren niet kunnen schitteren. De kleuren dienen te vibreren, waardoor de schilderijen zich gedragen alsof zij zelf de bron van alle licht zijn. De verbinding en verhouding tussen kleur en licht vormt het altijddurende onderwerp in Martha Scheeren's werk. In het Mondriaanhuis toont Martha Scheeren een serie polychromen in één kleur.

In de schilderijen en geschriften van Agnes Martin herkent Scheeren de visie dat het proces van schilderen het bewustzijn ontwikkelt. De kwaliteiten van Martins kunst zijn in hoge mate picturaal van aard: ze geven herkenbaarheid aan de activiteit van de geest, die zuiverheid, klassiek evenwicht, en universaliteit beoogt. On a clear day (1 april 1973), de serie zeefdrukken van Martin die in het Mondriaanhuis getoond worden, heeft deze transformerende kwaliteit. Het werk toont een telkens verschillend en genuanceerd muzikaal ritme van lijnen. Als je waarneming tot rust gekomen is ervaar je kalmte en gewichtsloosheid - een geluksgevoel, zoals Agnes Martin ooit gezegd heeft. Beide kunstenaars komen via minimale formele gegevens en het volgen van het innerlijk gevoel tot hun werken. Het verschil tussen de werken zit hem in het uitgangspunt en het uiteindelijke beeld. Agnes Martin streeft naar perfectie en het ideale evenwicht, Martha Scheeren daarentegen streeft naar imperfectie van verhoudingen en verbindingen waardoor de werking van kleur juist in zijn verschijningsvorm een perfecte picturale kwaliteit kan bereiken.

Het werk van autodidact Kees Visser raakt Martha Scheeren in de subtiele dynamiek van kleur en vorm en de verhouding die zijn werk heeft tot de ruimte. Op het oog hanteert Kees Visser een helder en constructivistisch procedé van schilderen, dat een strikte en rigoureuze structuur verraadt. Hij laat zich echter leiden door een sensitieve en intuïtieve wijze van schilderen. Net als Martha Scheeren en Agnes Martin streeft Kees Visser naar een innerlijk en subjectief gevoel van orde: deze emotie komt tot uitdrukking in de intensiteit van de materiële schildering en de kleurkeuze. Zijn eigen werkwijze volgend heeft Visser gereageerd op de ruimtes in het Mondriaanhuis en toont hij o.a. delen uit catalogue raisonné I. De tentoonstelling zal op zondag 7 maart om 16.00 uur worden geopend door de heer Gert Boeve, wethouder Economische Zaken van de Gemeente Amersfoort, en de heer Ge van Steenbergen, voormalig galeriehouder. Tijdens de opening zal de nieuwe catalogus worden gepresenteerd met recente werken van Martha Scheeren. De tentoonstelling is te bezichtigen t/m 30 mei 2010.

/////// einde bericht ///////

Hoofdsponsor

Partners: Meeùs Assurantiën, Heilijgers bv
Sponsors: Twynstra Gudde Adviseurs en Managers, Xtralan b.v., Enbiun Holding bv, Boukau bv, Stichting Vrienden van Amersfoorts Stadsherstel