Tom Coronel

5 Februari 2010
Tom Coronel met kampioensauto SEAT Leon TDI in WTCC

Als op 7 maart a.s. in het Braziliaanse Curitiba het seizoen 2010 van het FIA WK Toerwagens (WTCC) van start gaat, dan is ook Tom Coronel weer van de partij. En net als in de afgelopen vijf jaar rijdt Coronel ook dit seizoen met een SEAT. In zijn zesde jaar met het Spaanse merk maakt de Nederlandse coureur echter wel promotie: voor het eerst krijgt de 37-jarige rijder de beschikking over een SEAT Leon TDI, de auto waarmee de afgelopen twee jaar de kampioenstitel in het WTCC is gewonnen. Ik heb altijd geroepen dat ik graag een diesel wilde. Dat is nu dus eindelijk gelukt. Met deze auto kunnen we meestrijden om podiumplaatsen, aldus Coronel enthousiast. De SEAT Leon TDI zal worden ingezet door het Spaanse team SUNRED Engineering, dat de afgelopen twee jaar ook al de preparatie van de auto van het SEAT Team Holland voor zijn rekening nam. Coronels teamgenoot wordt niemand minder dan regerend wereldkampioen toerwagens Gabriele Tarquini.

Natuurlijk fantastisch dat Tarquini en ik nu in één team rijden. De wereldkampioen en de winnaar bij de privérijders in dezelfde stal, beter kan het toch niet? Tom Coronel is duidelijk optimistisch aan de vooravond van zijn zesde jaar in de hoogste mondiale toerwagenserie. De vooruitzichten zijn dan ook uitstekend: sinds het racedebuut van de SEAT Leon TDI op 29 juli 2007 in het Zweedse Anderstorp werden er met de turbodiesel 58 WTCC-races gereden, waarvan er te midden van sterke concurrentie niet minder dan 21 werden gewonnen! In 2008 won de Fransman Yvan Muller met een SEAT Leon TDI de wereldtitel bij de rijders, in 2009 werd zijn Italiaanse teamgenoot Tarquini met de Leon kampioen. In beide seizoenen won SEAT ook de titel in het merkenklassement.

Niet alleen de auto geeft aanleiding tot vreugde, ook de voortzetting van de samenwerking met SUNRED stemt Coronel positief. In het team van Joan Orus heb ik me de afgelopen twee jaar al bijzonder goed thuis gevoeld. Daarnaast is het een voordeel dat het team in Martorell bij Barcelona op een steenworp afstand van SEAT Sport is gevestigd. Korte lijnen maken het werk efficiënter. Hoewel SEAT in 2010 niet meer met een eigen fabrieksteam in het WTCC actief is, heeft de sportafdeling onder leiding van Jaime Puig wel volledige technische ondersteuning toegezegd aan de teams die met een SEAT in het FIA wereldkampioenschap uitkomen. Van die support kunnen ook Coronel en Tarquini bij SUNRED optimaal profiteren.

Tom Coronel wordt bij zijn campagne in het WTCC ondersteund door zijn vaste partners McGregor en TW Steel. Ook de Nederlandse SEAT-importeur Pon Car ondersteunt de deelname van Tom Coronel met de SEAT Leon TDI in het WK. Met dit pakket heb ik alle mogelijkheden in handen om goed voor de dag te komen. Ik kan haast niet wachten tot het seizoen begint, zegt Coronel. Dit jaar staan er opnieuw twaalf evenementen met elk twee races op de kalender van het WTCC. Nieuw op de kaart is het Belgische circuit van Zolder, waar op zondag 20 juni geracet wordt.

2010 FIA WTCC KALENDER
7 maart: Curitiba, Brazilië
11 april: Puebla, Mexico
2 mei: Marrakech, Marokko
23 mei: Monza, Italië
20 juni: Zolder, België
4 juli: Portimão, Portugal
18 juli: Brands Hatch, Engeland

1 augustus: Brno, Tsjechië
5 september: Oschersleben, Duitsland
19 september: Valencia, Spanje
31 oktober: Okayama, Japan
21 november: Macau, China