Ingezonden persbericht


'SUMATRA: IS HET EINDE VAN DE TRADITIONELE CULTUUR IN ZICHT?'

Zondagmiddaglezing, 7 maart 2010
Museum Volkenkunde, Leiden


. Gaandeweg kwamen zij tot de conclusie dat de achterliggende cultuur, gebruiken en ceremonies van de in tentoonstelling getoonde objecten grotendeels of zelfs geheel verdwenen is. Samen filosoferen ze hier op 7 maart over ten overstaan van het publiek. 'Is het mogelijk om tradities te laten herleven? En zo ja, is dat wel wenselijk?' Een levendige discussie over een actueel vraagstuk, passend in de reeks zondagmiddaglezingen. Achteraf kan er in het museumcafé onder het genot van een drankje nog even nagepraat worden met beide sprekers.

In dit tweegesprek wisselen de Indonesische antropoloog Juara Ginting en zijn Nederlandse collega Bart Barendregt van gedachte over het verlies van culturele identiteit in de 21e eeuw. Hoewel zij, na het bekijken van de tentoonstelling Sumatra tercinta tot dezelfde conclusie kwamen - de teloorgang van het Sumatraanse cultureel erfgoed - zijn zij het volstrekt niet eens over wat dit nu betekent. De Nederlandse antropoloog Bart Barendregt beschouwt dit 'verlies' als een normale gang van zaken en verwelkomt de islamitische reli-popsongs als een nieuwe traditie. In tegenstelling tot zijn vakgenoot Juara Ginting, die meent dat de oude gebruiken nieuw leven ingeblazen zou moeten worden.

Juara Ginting is als antropoloog verbonden aan de Universiteit van Medan (Noord-Sumatra). Als oudste zoon van een Karo-Batak familie tracht hij een bijdrage te leveren aan het behoud van het culturele erfgoed van deze bevolkingsgroep. Door antropologisch onderzoek te doen en hierover de discussie met zijn studenten aan te gaan, probeert hij de Batak-cultuur nieuw leven in te blazen. Bart Barendregt,(Culturele antropologie, Universiteit Leiden) onderzoekt het gebruik van mobiele telefoons en de nieuwe media in de Indonesische samenleving. Ook verdiept hij zich in de muziek van Islamitische boybands en eco-chic, de Aziatische versie van slow living, waarin wordt teruggrepen op aristocratische 'traditionele' cultuur.

Aanvang: 15.30 uur. Arrangementsprijs (lezing en drankje na afloop): ¤ 12,50. Studennten aan de Universiteit Leiden en Hogeschool Leiden, leden van de Vereniging van Vrienden en Museumkaarthouders betalen ¤ 6,50.

Museum Volkenkunde
Steenstraat 1 Leiden
T 071 5168 800 www.volkenkunde.nl info@volkenkunde.nl Openingstijden: di tm zo 10-17 uur. Er geldt een toeslag van ¤ 1,00 voor de grote tijdelijkee tentoonstellingen. Op woensdag is de toegang tot het gehele museum GRATIS (incl. tijdelijke tentoonstellingen).



Ingezonden persbericht