Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Huurverhoging 2010

Introductie

Huurverhoging 2010
controleer uw huurverhoging Controleer uw huurverhoging!
Op 1 juli 2010 kunnen de huren weer omhoog gaan. De regering heeft afgesproken dat de maximale huurverhoging gelijk is aan de inflatie. Dit betekent dat de huren in 2010 ten hoogste 1,2% mogen stijgen. De inflatie in 2009 was namelijk 1,2%.

Voor woningbouwcorporaties geldt bovendien de maximale huurprijsnorm. Dat is het percentage waarmee de gemiddelde huurprijs gerekend over alle woningen van de corporatie per 1 juli mag stijgen. Ook de maximale huurprijsnorm is gesteld op het inflatiepercentage van 1,2%.

Maximale huurverhoging geldt niet voor geliberaliseerde huurovereenkomsten
Is een huurovereenkomst geliberaliseerd dan gelden minder regels. In dat geval geldt geen maximale huurverhoging. Of een huurovereenkomst geliberaliseerd is, hangt af van de aanvangshuurprijs (de eerste huurprijs) van de huurovereenkomst. Alleen zelfstandige woningen kunnen een geliberaliseerde huurovereenkomst hebben. Zie voor de liberalisatiegrenzen: Liberalisatiegrenzen (in het dossier Huurovereenkomst). De liberalisatiegrens vanaf 1 juli 2010 blijft 647,53 euro per maand.
De liberalisatiegrens wordt pas per 1 januari 2011 verhoogd. Voor meer informatie zie paragraaf 3 van MG-circulaire 2010 - 01. De nieuwe liberalisatiegrens wordt in het najaar van 2010 bekend gemaakt.