Politie Groningen

Zondag 7 maart 2010

PROVINCIE GRONINGEN, 07-03-2010

Recalcitrante man aangehouden

GRONINGEN De politie heeft zaterdagnacht in de Peperstraat in Groningen een 25-jarige man uit Groningen aangehouden voor het niet voldoen aan een bevel of vordering. De Stadjer had eerder in de nacht een politieman met vervelende bewoordingen onheus bejegend. Later in de nacht werd bij dezelfde agent, die in de Peperstraat in een politieauto zat, op het raam geklopt. Toen hij uitstapte, zag hij dat het weer de Stadjer betrof. Hierop gaf de diender aan de 25-jarige het bevel weg te gaan. Dit deed de verdachte niet, waarna hij werd aangehouden. De man werd voor verhoor ingesloten.

Stadjer aangehouden voor belediging

GRONINGEN De politie heeft zaterdagnacht op de Grote Markt een 24-jarige man uit Groningen aangehouden voor belediging. De Stadjer gedroeg zich vervelend door herhaaldelijk dicht op politieagenten te gaan staan. Ondanks waarschuwingen bleef de man dicht op de dienders staan. Toen hij weggeduwd werd, gooide hij een schoen naar de agenten. Ook beledigde hij de dienders met bepaalde bewoordingen. Hierop werd de 24-jarige aangehouden en ingesloten in het cellencomplex in Groningen. Hij wordt vandaag gehoord.

Broer en zus voor winkeldiefstal aangehouden

GRONINGEN De politie heeft zaterdagmiddag een 18-jarige man uit Groningen en zijn 23-jarige zus, ook uit Groningen, aangehouden voor winkeldiefstal. De politie werd door een beveiligingsman van een warenhuis op de Grote Markt in Groningen gevraagd naar het Gedempte Zuiderdiep te komen. De dienders troffen daar de beveiligingsman en de 18-jarige Stadjer aan. De verdachte had vlak voor zijn aanhouding twee tassen in een vuilcontainer gegooid. In de tassen zaten 17 kledingstukken, die afkomstig waren uit diverse winkels in de binnenstad in Groningen. Al snel werd duidelijk dat de oudere zus van de 18-jarige ook betrokken was bij de winkeldiefstallen. De vrouw meldde zich korte tijd later op het politiebureau aan de Rademarkt in Groningen. Broer en zus werden in het cellencomplex in Groningen ingesloten. Zij worden vandaag gehoord. De politie stelt een nader onderzoek in. De kleding is in beslag genomen.

Slingerende automobilist blijkt onder invloed

STADSKANAAL De politie heeft zaterdagavond op de Provincialeweg N366 een 38-jarige man uit de gemeente Coevorden aangehouden. Politieagenten zagen de Drent al slingerend in zijn auto rijden. Tijdens de controle bleek dat de verdachte te veel alcohol had gedronken. Na de ademanalysetest op het politiebureau werd vastgesteld dat de verdachte 1,65 promille in zijn bloed had. De verdachte bleek ook niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. De man mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op. De officier van justitie beslist op grond van het dossier wat met de verdachte gaat gebeuren.

Fries aangehouden voor gevaarlijk rijgedrag

GRONINGEN De politie heeft zaterdagavond een 19-jarige man uit Ureterp aangehouden voor het veroorzaken van hinder en gevaar. Politieagenten, die in een opvallende auto reden, werden op de Bergenweg ingehaald door de Fries. De man voerde allereerst onjuiste verlichting. De bestuurder verhoogde zijn snel naar ruim 80 km/uur. Hij moest vervolgens bij een rotonde hard remmen. Via de Osloweg reed de Fries naar de Bornholmstraat. Hij moest wederom hard remmen voor een knik in de weg. Hierna verhoogde man zijn snelheid tot 95 km/uur. Hierop werd de 19-jarige met een stopteken tot stoppen gedwongen. Hij kreeg een rijbewijs voor het veroorzaken van gevaarlijk rijgedrag. Daarnaast moest de Ureterper zijn rijbewijs inleveren.

Alcomobilist en bijrijder aangehouden

WEHE DEN HOORN De politie heeft zaterdagnacht op de Warfhuisterweg in Wehe den Hoorn een 35-jarige man uit Eenrum en een 34-jarige man uit Groningen aangehouden. Politieagenten werden naar de Warfhuisterweg gestuurd, omdat twee personen ruzie zouden hebben. De dienders troffen bij de kerk een auto in het gras aan, die vast was komen te zitten. De bestuurder, de 35-jarige Eenrumer, bleek alcohol te hebben gedronken. Hij werd hierop aangehouden. Zijn bijrijder, de 34-jarige Stadjer, bemoeide zich met het gesprek. Hij gedroeg zich daarbij vervelend en agressief. Ondanks vorderingen om weg te gaan, bleef de man de agenten lastig vallen. Hierop werd ook de bijrijder aangehouden. De Eenrumer bleek na de ademanalysetest op het politiebureau bijna 2 promille alcohol in zijn bloed te hebben. De politie nam hierop zijn rijbewijs in. Beide verdachten mochten na verhoor het politiebureau verlaten. Tegen beide mannen wordt proces-verbaal opgemaakt. De officier van justitie beslist op grond van het dossier wat met de verdachte gaat gebeuren.

Luidruchtige knaap wil niet luisteren

HAREN De politie heeft zaterdagnacht op de Oosterweg in haren een 17-jarige jongen uit Westerbroek aangehouden voor het niet voldoen aan een bevel of vordering. De politie reageerde op meldingen van geluidsoverlast van schreeuwende jongeren op straat. In de groep bevond zich de Westerbroeker. De groep werd aangesproken op hun luidruchtige en vervelende gedrag. Alleen de 17-jarige meende door te moeten gaan. Hij bleef luidruchtig en vertoonde tevens uitdagend gedrag naar de politie. Ook een vordering om weg te gaan, sloeg de minderjarige in de wind. Hierop werd hij aangehouden. Hij probeerde zich vervolgens los te rukken. De agenten wisten met fysieke kracht de knaap te overmeesteren en in de boeien te slaan. Hij werd op het politiebureau gehoord. Na het verhoor werd hij aan zijn ouders overgedragen. De politie maakt proces-verbaal op.

Minderjarige bedreigt plaatsgenoot

VEENDAM De politie heeft zaterdagnacht in de Kerkstraat in Veendam een 17-jarige jongen uit Veendam aangehouden. De minderjarige wordt ervan verdacht dat hij een 24-jarige plaatsgenoot met een mes heeft bedreigd. Portiers van een horecagelegenheid zagen de bedreiging gebeuren en grepen in. De knaap werd overgedragen aan de politie. Hij werd in het cellencomplex in Groningen ingesloten. Het mes werd in beslag genomen. De verdachte wordt vandaag gehoord over de bedreiging.

Duo op de bon voor baldadigheid

HAREN De politie heeft zaterdagnacht bij het winkelcentrum De Brinken twee 18-jarige jongens uit Haren en Zuidlaren bekeurd voor baldadigheid. Agenten zagen tijdens hun surveillance dat een vlaggenstok van een natuurwinkel op straat lag. Even verderop zagen zij de Zuidlaarder met een zelfde vlag in de handen staan. Bij het zien van de agenten gingen ze er vandoor. De jongeren konden echter worden achterhaald. Al snel kwam de vlaggenstok in twee stukken te voorschijn. Beide knapen kregen een bon voor baldadigheid. De schade aan de vloog moeten zij regelen met de betreffende winkel.

Politie rijdt automobilist na achtervolging klem

HOOGKERK De politie heeft zaterdagnacht na een achtervolging een 20-jarige man uit de gemeente Marum aangehouden. De verdachte werd aangehouden voor rijden onder invloed en voor het veroorzaken van gevaar in het verkeer. Friese agenten achtervolgden de Marumer op de autosnelweg A7, omdat zij het vermoeden hadden dat de bestuurder onder invloed verkeerde. De 20-jarige negeerde echter hun stopteken. Bij het passeren van Friese/Groningse provinciegrens raakten ook Groningse agenten bij de achtervolging betrokken. Ook nu bleef de verdachte met een snelheid van boven de 180 km/uur rijden. Uiteindelijk wist de politie de verdachte in zijn auto bij de afrit Hoogkerk aan te rijden en klem te rijden. Hierdoor raakten twee politieautos en de betreffende auto beschadigd. De Marum werd verdwaasd in zijn auto aangetroffen. Hij werd aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. De ademanalysetest wees uit dat de automobilist niet onder invloed van alcohol verkeerde. Wel gaf de verdachte aan dat hij softdrugs had gebruikt. Een bloedproef moet uitwijzen dat hij onder invloed van drugs verkeerde. De verdachte werd ingesloten in een cel. Hij wordt gehoord over zijn gevaarlijke rijgedrag en het mogelijke drugsgebruik.

Drietal aangehouden voor geweld tegen politieagent

GRONINGEN De politie heeft zaterdagnacht op het Waagplein een 22-jarige man uit Groningen, een 23-jarige man uit Farmsum en een 22-jarige vrouw uit Groningen aangehouden. Een hondengeleider surveilleerde in zijn politieauto stapvoets op het Waagplein. Toen hij de Farmsumer passeerde, beledigde deze de diender zonder dat daar enige aanleiding voor was. Hierop ontstond een woordenwisseling tussen de politieman en de man. Ook bemoeide de 22-jarige man zich met het gesprek. De Stadjer gedroeg zich echter verbaal agressief en respectloos. De diender besloot het er bij te laten en reed weg. Op dat moment beledigde de Stadjer de agenten met bepaalde grievende bewoordingen. Hierop werd de man aangehouden. Op dat moment bemoeide de 22-jarige vriendin zich met de aanhouding. Zij maakte diverse slaande bewegingen naar de agent. Ook haar vriend begon zich te verzetten tegen zijn aanhouding. Hij wist zich los te rukken. Beide mannen namen vervolgens een vechthouding aan en zij gingen de agent te lijf. De hondengeleider voelde zich genoodzaakt pepperspray te gebruiken tegen beide verdachten. Ook de vrouw werd met pepperspray bespoten toen zij de agent te lijf wilden gaan. Ondanks de pepperspray gingen de mannen door en zij vielen de agent aan. Hierop werd het agressieve drietal aangehouden en ingesloten in het cellencomplex in Groningen. Zij worden vandaag gehoord. De politieagent doet aangifte van het geweld.