Ingezonden persbericht


COLIJNSPLAAT, 6 maart 2010.

Nog volop spanning in de top van het klassement van de Goofies zeilraces

Met nog één wedstrijd te gaan is er na de wedstrijden van 6 maart nog volop spanning in de tot van het klassement.

Bij ORC 1 maakt Ralph Berkmans uit Breskens de beste kans. Zijn naaste concurrenten lieten zaterdag de kansen liggen. Wessel Liezenga uit Middelburg moest met de weerga verstek laten gaan door zeilproblemen en de Ragazza de boot van Roelien Ornee en Bert Dolk is uit de vaart genomen. Alle kans dus voor Ralph.

Bij ORC 2 t/m 5 zijn er nog 3 boten die een kans maken op de eindoverwinning De Switch van Kees Meijer uit Waalre, de Elyxir van Bas Dijkhuizen uit Wissenkerke en de A-Boen van Johan Bol uit Goes. Door doordat er twee resultaten kunnen worden afgetrokken maakt Johan Bol de beste kans.

In de klasse van ongemeten boten groter dan 10 meter maakt Bert Jansen uit Berghem (B) met de Prince de Petarque de meeste kans op de overwinning. Ook Luc Feremans uit Schilde (B) die met de Playstation 4 op dit moment aan de leiding staat maakt net als Andries Wams uit Wolphaartsdijk met de Crossroads nog kans op de overwinning.

Bij de ongemeten boten kleiner dan 10 meter strijden Koen Vanoverberge uit Dilbeek (B) met de Farfelu en Wim Driessens uit Aardenburg met de Bolderik om de koppositie.

De race van maart.
De Goofies race van zaterdag begon koud en guur maar met mooie wind en zon. De wind nam in de loop van de dag af en de kruisrakken in de baan zorgde ervoor dat de schippers en hun bemanningen zo hard moesten werken dat er van kou geen sprake meer was. De zeilers waren zeer te spreken over de baan. Ook de organisatoren, de (nep) Goofen waren tevreden. Vooral omdat de wind zich voor het eerst sinds lange tijd weer eens aan de weersverwachting hield. Daardoor waren de delen van de baan die als kruisrak waren gepland dat deze keer ook werkelijk. Bij de start van de ORC 1 klasse probeerde alle boten als eerste te starten. Het gevolg was een massale valse start zodat de groep het na een uur nog eens mocht proberen. Deze 2e start was onberispelijk. Bij de ongemeten boten langer dan 10 meter waren een drietal boten te vroeg. Omdat ze niet zoals dat is voorgeschreven terugkeerden en opnieuw startte, kregen ze van de Goofen een straf van 10 minuten. Omdat bij een foute start diskwalificatie de regel is, is 10 minuten een uiterst milde straf. De Goofen letten er bij dat soort straffen wel op dat er voor de overtreders geen voordeel uit hun actie kan ontstaan.

uitslagen Goofies maart

Bij de ORC-CLUB 1 boten won Rudy Floridor uit Rumst (B) met de Allard voor Ralph Berkmans uit Antwerpen die met de ANTILOPE en Peter de Ridder uit Gorkum die met de Checkmate 3e werden. Onder IRC 1 was de Antilope (1e) en Allard 2e voor Checkmate die 3e werd.

De ORC-CLUB 2-5 klasse werd gewonnen Viktor de Vries uit Middelburg met de L'Esprit du Morbihan voor Bas Dijkhuizen uit Wissenkerken die met de ELYXIR en J Gelling uit Delft die met de Barcarolle 3e werd Onder IRC won in deze klasse Johan Bol uit Goes met de A BOEN voor Eric van Campenhout uit Linkebeek (B) met de Rackham en Henk van Zweden uit Middelburg die met de Beau Bateau 3e werd

Bij de ongemeten boten groter dan 10 meter won de PRINCE DE PETARCQ van schipper Bert Jansen uit Berchem (B) voor J van de Wal met de Annapolis en Joep de Klerk uit Goes die met de Windfall 3e werd

Bij de ongemeten boten kleiner dan 10 meter won Wim Driessens uit Aardenburg met de BOLDERIK voor Koen Vanoverberghe uit Dilbeek (B) met de FARFELU en Leen Schipper uit Goes met de Dame de Meuse die 3e werd

WEGENERNOSPAM
De Goofies races zijn 25 jaar geleden ontstaan uit wedstrijden tussen 2 zeiler zie beiden Goof heten: de Goofen. Na een aanpassing aan één van hun van oorsprong gelijke schepen besloten ze te zien wat het effect daarvan was tijdens maandelijkse wedstrijden in de winter. Daarmee waren de Goofies races geboren. In de loop van de jaren zijn er steeds meer zeilers mee gaan doen zodat er nu soms meer dan 100 boten meedoen. Het zijn en blijven echter informele wedstrijden waarbij het plezier voorop staat. De Goofies races worden gevaren van uit Colijnsplaat op de eerste zaterdagen van de maanden oktober tot en met april.

De Goofen zelf doen al jaren niet meer mee en de Goofies wedstrijden worden nu georganiseerd door anderen: de "nep goofen" email Goofies@zeelandnet.nl