Goud voor Gort

07/03/2010 15:05

Chateau de la Garde B.V.

Ilja Gort, Nederlandse wijnboer in Bordeaux en maker van de bekende La Tulipewijnen, heeft zijn eerste prijs gewonnen met de befaamde flying winemaker, Michel Rolland, die sinds medio vorig jaar de vinificatie van zijn wijnen begeleidt.

Op het Concours Général de Paris wonnen zijn Tulipes zowel goud als brons. Zijn witte La Tulipe Sauvignon Blanc 2009 werd bekroond met een gouden medaille, terwijl zijn La Tulipe Bordeaux rosé 2009 brons verdiende.

Gorts wijnen worden sinds de zomer 2009 gevinifiëerd door flying winemaker Michel Rolland, afkomstig uit Pomerol en bekend als wijnmaker van gerenommeerde Chateaus als Angélus, Ausone, Lascombes, Latour-Martillac, Léoville Poyferré en Smith Haut Lafitte. Hij wordt gezien als een van de belangrijkste wijnmakers van dit moment. Over zijn eigenzinnige manier van wijn maken wordt o.a. verslag gedaan in de film Mondovino van de Amerikaanse regisseur Jonathan Nossiter.

Een overgelukkige Ilja Gort: "Toen we vorig jaar een overeenkomst sloten met de beroemdste winemaker ter wereld, Michel Rolland, waren we de koning te rijk. Onze 'Chateau de la Garde Bordeaux Supérieur' zou er alleen maar beter van worden. Maar zou Rolland, gespecialiseerd in geconcentreerde, houtgelagerde kasteelwijnen, ook het karakter van onze lichtvoetige fruitige Tulipewijnen weten te behouden? Dit jaar is het eerste jaar dat hij de vinificatie begeleidt, de wijn is nog niet eens gebotteld, en hij wint er meteen de hoofdprijs mee!"

Gort, die zijn La Tulipewijnen exclusief voor Albert Heijn produceert, is vol lof over zijn nieuwe winemaker: "Wat Rolland duidelijk anders heeft gedaan, is de schillen langer laten meegisten met het druivensap. De wijnen hebben daardoor nog meer fruitaroma's en behouden langer hun versheid." Volgens Gort is het wijnjaar 2009 de hemel ingeschreven door de wijnjournalisten, maar is deze nieuwe bekroning van zijn wijnen niet alleen te danken aan dit vermeende Année sacré, doch eerder een bewijs van de constante kwaliteit.

"Wellicht," oppert Gort, "is dit de reden dat, terwijl het marktaandeel witte Bordeauxwijn bergafwaarts gaat, La Tulipe Sauvignon Blanc juist een hype is."

Gort verzekerde dat het Concours Général de Paris geen handjeklap is tussen de jury en de wijnproducenten, zoals vaak gebeurt, maar dat dit concours door kenners wordt beschouwd als het betrouwbaarste en meest prestigieuze wijnconcours van Frankrijk. Het is de wijnchateaus niet toegestaan zelf proefflessen in te sturen, maar controleurs bezoeken de ch(aa)teaux om er persoonlijk monsters uit de vaten te nemen zodat fraude wordt uitgesloten.

"Daarom zijn juist deze Franse medailles voor mij als Hollandse wijnboer zo'n grote eer!" lacht hij trots.

"Ik heb Michel gebeld om het te vieren, hij verblijft momenteel in Chili waar hij de vinificatie op het wijnhuis Lapostolle begeleidt. Hij reageerde blij verrast en stelde voor om mijn invitatie voor een etentje om te zetten in een prijsverhoging voor zijn prestaties. Gelukkig heb ik een meerjarencontract met hem afgesloten, dus kunnen we het houden op een lekker feest-etentje bij 'Le Bistrot du Sommelier' in Bordeaux. Want prijsverhogingen, daar hoef ik bij Albert Heijn niet mee aan te komen, we zitten namelijk al met een 2% accijnsverhoging op wijn dit jaar, waar we de consument niet mee willen opzadelen."

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.tulipe.nl

http://www.tulipe.nl