Seksueel misbruik: "Het is nooit te laat voor erkenning"

07/03/2010 15:06

Vereniging tegen Seksuele Kindermishandeling

De Vereniging tegen Seksuele Kindermishandeling binnen gezin, familie en andere vertrouwensrelaties (VSK), die zich inzet voor volwassenen die in hun jeugd seksueel misbruikt zijn, ziet het als een goede ontwikkeling dat de Katholieke Kerk het taboe op seksueel misbruik probeert te doorbreken. "De slachtoffers is groot leed aangedaan, in een omgeving waar ze juist veilig hadden moeten zijn", aldus Marijke Naezer namens het bestuur van de VSK. "Belangrijk is dat de bisschoppenconferentie op dinsdag 9 maart a.s. wordt gebruikt om tot een goed (preventie)beleid te komen met als doel het voorkomen van seksueel misbruik en recht doen aan slachtoffers. Het is nooit te laat voor erkenning."

Seksueel misbruik heeft gevolgen voor kinderen op lichamelijk, sociaal en emotioneel gebied. De weg van trauma naar verwerking is een lange weg. Leden van de VSK, zelf in hun jeugd ook slachtoffer geweest van seksuele kindermishandeling, weten daar over mee te praten. De samenleving dient zich dan ook permanent in te spannen om kinderen tegen deze ernstige schending van de rechten van het kind te beschermen en op te komen voor slachtoffers.

Lotgenotencontact

Jaarlijks weet een groeiend aantal mensen, zowel lotgenoten als professionals, de VSK te vinden. In 2009 heeft de VSK 364 hulp- en informatievragen beantwoord via telefoon en e-mail. In 2010 verwacht de VSK ruim 500 vragen. De VSK heeft 250 leden. Het lotgenotencontact met andere leden is een grote steun, zo vertelt een lid: "De eerste bijeenkomst heb ik als een warm bad en een gevoel van thuiskomen ervaren. Ik voelde me enorm verwant met de andere leden. Ondertussen heb ik het misbruik aardig een plekje gegeven en zie ik mezelf niet meer als slachtoffer. Het misbruik heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben: een enigszins teruggetrokken, sensitieve, jonge vrouw die heel voorzichtig haar plek in de maatschappij begint te ontdekken en vorm te geven. De VSK is daarbij nog steeds een heilzame en veilige plek voor mij."

De VSK wil mensen die in hun jeugd seksueel misbruikt zijn een stem geven en daarmee het zwijgen rond seksueel misbruik doorbreken. De VSK richt zich op voorlichting, lotgenotencontact en belangenbehartiging, meer informatie is te vinden op de website www.vsknederland.nl.





http://www.vsknederland.nl