Chinese kunstenaar Liang Shaoji ontvangt Prins Claus Prijs

07/03/2010 15:32

Prins Claus Fonds

Chinese kunstenaar Liang Shaoji ontvangt Prins Claus Prijs van EUR 25.000,-

Prijs vandaag uitgereikt in Nederlands Cultuurcentrum in Shanghai

Vandaag ontving de Chinese kunstenaar Liang Shaoji de Prins Claus Prijs in het Nederlands cultuurcentrum in Shanghai. De prijs ter waarde van EUR 25.000,- werd uitgereikt voor zijn evocatieve kunstwerken waarin de natuur een grote rol speelt. Shaoji maakt voor zijn werk gebruik van zijderupsen die hij zijde laat weven over objecten, gebaseerd op de Chinese filosofie dat mens en dier gelijkwaardig zijn en in harmonie samen moeten leven.

Nadat Liang Shaoji zijn studie in textiele kunst aan de Kunstacademie van Zhejiang had voltooid, merkte Liang dat de beperkingen van het weefgetouw hem hinderden. Omdat hij zich tot ruwe zijde aangetrokken voelde, begon hij zijderupsen te kweken - symbolen van generositeit en volharding in de Chinese cultuur - en deze in zijn kunstwerken te betrekken door ze hun draad om objecten heen te laten weven. In contrast met de verregaande commercialisering van de moderne Chinese kunst, verkent Liang aspecten van het leven en de menselijke kwaliteiten die maatschappelijke en culturele ontwikkeling beïnvloeden.

Shaoji brengt zijn filosofie o.a. tot uitdrukking door stalen objecten te nemen, als representant van de kille, door mensen gemaakte industrie en ze door rupsen te laten omwinden met zijde, als representant van de elegante en zachte natuur. Een voorbeeld hiervan zijn Helmets (Nature Serie No.102), een serie uit staal gemaakte contouren van mijnwerkershelmen, ter herinnering aan de omgekomen mijnarbeiders, waaromheen de zijderupsen minutieus een troostend en verzachtend omhulsel van zijdedraadjes weven. Shaoji's werk is te zien geweest op de Biënnales van Venetië (1999), Istanboel (1999) en Shanghai (2000, 2006). Het Prins Claus Fonds toont nog tot 14 maart werk van Liang Shaoji in de Prince Claus Fund Gallery aan de Herengracht 603 te Amsterdam.

Nederlands Cultuurcentrum

De uitreiking vond plaats in het Nederlands Cultuurcentrum om 11.15 uur. Het Nederlands cultuurcentrum is gevestigd in een voormalige fabriekshal in de wijk Jing'An en vormt onderdeel van de Wereld Expo. Het centrum biedt zes maanden lang plaats aan tentoonstellingen, concerten, dansvoorstellingen van Nederlandse en Chinese kunstenaars. Adres: 800 Show, Nr. 800 Chang De Road (dichtbij Chang Ping Road).

Prins Claus Prijzen

Sinds 1997 worden de Prins Claus Prijzen jaarlijks toegekend aan kunstenaars, denkers en culturele organisaties in Afrika, Azië,Latijns Amerika en het Caribisch Gebied. Naast de Grote Prins Claus Prijs zijn er tien prijzen ter waarde van EUR 25.000,- per laureaat. De Grote Prins Claus Prijs werd afgelopen december door Prins Constantijn uitgereikt aan de Colombiaanse architect Simón Vélez.





http://www.princeclausfund.org