KNHS

Maria van den Dungen voert sterke kopgroep aan
7 maart 2010
Maria van den Dungen en Rembrandt DDH

WANROIJ (KNHS) Drie keer is scheepsrecht, zei de stralende Maria van den Dungen met de gouden medaille om de hals. De Amsterdamse amazone was met Rembrandt DDH de beste in de klasse Z2-DE, de zwaarste rubriek tijdens de KNHS indoorkampioenschappen dressuur voor ponys.

De klasse Z2-DE is het hoogst haalbare niveau bij de ponys. Uit deze klasse komen ook de deelnemers aan de Europese Kampioenschappen voor Ponys. Het Nederlandse team won afgelopen jaar zilver, maar de onaantastbare Duitsers moeten zo langzamerhand op hun tellen gaan passen. In Wanroij werd duidelijk dat de Nederlandse ponyruiters, in navolging van hun oudere collegas, niet stil zitten. De strijd was hevig. Uiteindelijk trok de ervaren Maria van den Dungen met Rembrandt (v. Renoir) aan het langste eind, maar de verschillen waren klein. Rembrandt liep tijdens het losrijden heel fijn. Ik had echt het idee dat hij er klaar voor was en dan ga je met zelfvertrouwen de ring in. Hij gaat heel goed de laatste tijd. Hij wordt in de ring steeds meer relaxed. Vorig jaar was hij hier nog erg druk. Toen werden we tweede en op de Hippiade derde. Het is prachtig dat het nu is gelukt. Dit was voor mij de laatste keer met de ponys in Wanroij, een goede afsluiting. De eindexamenkandidate VMBO-T rijdt al bij de junioren (paarden) met Dutch Dormello, net als Rembrandt in eigendom van De Havikerwaard, maar ze focust zich op het EK Ponys. Het zou mooi zijn als ik daaraan nog een keer mag meedoen.
Van den Dungen scoorde 71,14%, 26-honderste meer dan Suzanne van de Ven met Majos Cannon (v. Marchi). De vijftienjarige amazone uit Lierop is nieuw in het A-kader. Dit had ik echt niet verwacht. Ik hoopte op een fijne proef en dat lukte. Mijn grootste droom is een EK rijden. Van de Ven bleef tweevoudig Europees kampioene Antoinette te Riele met Golden Girl (v. FS Dont Worry) en Dana van Lierop met Equestricons Lord Champion (v. Le Champion) nipt voor. Titelverdedigster Van Lierop verspeelde haar kansen door een bokje en ongevraagd changement in de uitgestrekte galop.

Broer en zus
Ook in de andere klassen kwamen bekende namen bovendrijven. Mandy Olieslagers behaalde met de zevenjarige Brummerhoeves Pulsar H (v. Mikel) voor de tweede keer op rij een KNHS-titel, nu in de klasse Z1-DE. De vijftienjarige amazone uit Baarle-Nassau moest als eerste starten, waarna het lange wachten begon. Maar de concurrentie, aangevoerd door de Friese combinatie Demi van Andel en Woopie (v. Obelisk), kwam niet in de buurt. Pulsar ging goed. Hij schrok een keer van een muziekbox, maar verder heb ik fijn gereden. De middag duurde lang, ik vond veel combinaties heel netjes gaan. De Welshponys waren tijdens de titelstrijd ruim in de meerderheid. Maar net als in de Z1-DE werden de titels in de Z1/Z2-C en M1/M2-C behaald door een New Forest pony. Van zus Febe (12) en broer Bor (10) van Zwambagt. Febe verzamelde een nieuwe titel voor haar lange erelijst. Met de prachtige, zwarte Prince Z (v. Make My Day) won ze met overmacht in de klasse Z1/Z2-C. De voorsprong op Michelle Berendsen en Wesley (v. The Hale Vermillion) bedroeg 6%. Bor won de M1/M2-C-titel met Fabel Z (v. Meonbury Peter Rabbit). De jonge ruiter uit Bergharen was blij met de overwinning, maar hij kijkt alweer reikhalzend vooruit: in Chaam rijdt hij eind maart zijn eerste oefencross.

Niet verwacht
In de klasse M2-DE behaalde Jill Huybregts de titel. Met Eventz Armani (v. Aester El Nino) was ze tijdens de Hippiade al de beste in de M1-DE. Ik had het wel gehoopt, maar niet verwacht. Hij is nog steeds jong, zes jaar. We moesten dingen bijleren en weer alle selecties door. En als hoger je komt rijd je tegen meer ervaren ponys, verklaart de dolgelukkige kampioene (16) uit Drunen. Niet verwacht gold ook voor Tessel van Dijk uit Ottersum. Ze is met de zesjarige Caine van de Beekerheide (v. Composer van de Beekerheide) de nieuwe M1-DE-kampioene. Hij is heel lief kan mooi lopen, maar in de ring schrikt hij wel eens.
De M1/M2-B leverde Romy van Zuthem de titel op. Ze reed de opvallende Welsh-basisboekhengst Zomerdijks Willie Wortel (v. Rowfant Seal). Hij is geboren op Koninginnedag en het is echt een koningskindje, een pony van goud, aldus moeder Van Zuthem. De dertienjarige amazone uit Wachtum wil zo lang mogelijk op Willie Wortel blijven rijden. Het liefst tot de Z1, maar dat mag niet met een B-pony. Misschien ga ik wel dispensatie aanvragen.

L2-kampioenen
De L2-kampioenen heten Kimberley Mank, Rosalie Bos en Laura van Eijken. Mank (bijna 14) met haar zevenjarige D-pony Molenwiels Staysie (v. Leuns Velds Lord) scoorden precies evenveel punten als Amber van Zwambagt, de oudere zus van Febe en Bor, en Golden Power (v. Woldhoeves Silco), maar de laatste cijfers op het protocol gaven de doorslag. De dertienjarige Weertse amazone Rosalie Bos vormde met Starlight (v. Kinkas Boy) de beste C-combinatie. Ook de familie Bos was succesvol, want zus Eveline won de bronzen medaille in de klasse M1/M2-C. L2-AB-kampioene Laura van Eijken, woonachtig in België, was na afloop helemaal beduusd. De middendraf is een sterk punt van haar Twisthoeves Sheila (v. Woldbergs Bart). Maar dat ging vandaag niet zo goed, aldus de tienjarige amazone.

Kijk hier voor alle uitslagen van het KNHS Indoorkampioenschap pony's dressuur 2010.

Foto: Digishots