Enqueteonderzoek Fortis vertraagd


Onderzoekers verwachten half maart 2010 klaar te zijn

DEN HAAG, 20100307 -- In november 2008 heeft de Ondernemingskamer op verzoek van de VEB een enqueteonderzoek gelast. De te onderzoeken periode loopt van 29 mei 2007 tot na de afwikkeling van de in het eerste weekend van oktober 2008 gesloten transacties. Extra nadruk zullen de onderzoekers leggen op de financiering van de overname van ABN AMRO, de constante (te) positieve berichtgeving van het bestuur van Fortis, de transacties van september en oktober 2008 met de overheden en mogelijke insidertransacties. Het enqueteonderzoek naar de gebeurtenissen bij Fortis is in volle gang. Het betreft een omvangrijk onderzoek in een complexe zaak.

Het onderzoeksbudget is door de Ondernemingskamer verruimd tot 2 miljoen euro en de onderzoekers gebruiken alle rechtsmiddelen die tot hun beschikking staan - zoals ondervragen van getuigen - om alle relevante informatie boven tafel te krijgen. De onderzoekers hebben laten weten pas medio maart 2010 klaar te zijn met hun onderzoek. De VEB verwacht een gedegen en gedetailleerd onderzoeksrapport.


In vervolg op haar uitspraak van 24 november 2008 heeft de Ondernemingskamer bij beschikking van 5 december 2008 dr. F.J.G.M. Cremers, mr. C.E. Drion, en drs. C.J.M. Scholtes aangewezen als onderzoekers naar het beleid en de gang van zaken van Fortis N.V. Dr. Cremers, onder meer oud-CFO van VNU, is in het verleden onderzoeker geweest in de zaak van Koninklijke Ahold N.V. Mr. Drion is advocaat te Amsterdam bij Kennedy Van der Laan. Hij is voorts onder meer voorzitter van de redactie van het Nederlands Juristenblad. Drs. Scholtes, onder meer oud-lid van de Raad van Bestuur van ING, en thans lid van de Tucht- en Geschillencommissie van Euronext, is in het verleden onderzoeker geweest onder meer in de zaak van Koninklijke Begemann Groep N.V.

Zie ook achtergrondinformatie op www.30miljard.nl .