Technische Universiteit Delft

Promotie: Grouting

door M&C

Promotie van dhr. A. Bezuijen: "Compensation Grouting in Sand. Experiments, field experiences and mechanisms"

09 maart 2010 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. A. Bezuijen | natuurkundig ingenieur, Nederland promotor 1 | Prof.ir. A.F. van Tol CiTG
promotor 2 | Prof.ir. J.W. Bosch CiTG

Compensation Grouting in Sand. Experiments, field experiences and mechanisms

Compenserend grouten is ontwikkeld om zakkingen die kunnen optreden bij ondergronds bouwen te compenseren. Voordat begonnen wordt met de ondergrondse constructie (tunnel of bouwput) worden stalen buizen met een diameter van ongeveer 7 centimeter en een lengte tot 60 m horizontaal de grond ingebracht en wordt een monitoring systeem aangebracht. De buizen hebben openingen op regelmatige afstanden die zijn afgedekt met rubberen ringen (TAMs). Door de openingen kan grout worden geïnjecteerd. Injecteren van grout op verschillende plaatsen tussen de fundering van gebouwen en de ondergrondse constructie zorgt er voor dat de grond met de fundering lokaal omhoog komt. Zo kan gecorrigeerd worden voor zettingen.

Het proefschrift behandelt experimenteel onderzoek naar compenserend grouten in zand. In model testen is onderzocht hoe de vorm van het groutlichaam afhangt van de grouteigenschappen, de dichtheid van het zand en de manier waarop de buizen zijn geïnstalleerd. De vorm van het groutlichaam beïnvloedt de benodigde injectiedruk en of de grond slechts lokaal omhoog komt of over een groter gebied. In een analytisch model wordt getoond wat de invloed is van verschillende parameters.

Veldmetingen laten zien hoe verstoring van de grondlagen de resultaten kan beïnvloeden. Wanneer een grondlaag wordt verstoord (als gevolg van de ondergrondse bouw) kan lokaal de dichtheid van die grond afnemen. Compenserend grouting in zo'n laag zal slechts een geringe efficiëntie hebben (er is veel grout nodig om de grond iets omhoog te brengen) en ook zijn lange termijn zettingen mogelijk.\

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.