Gemeente Dirksland


Waterschap Hollandse Delta klaar voor hoog water: 9 maart oefening

Dinsdag 9 maart houdt waterschap Hollandse Delta een grootschalige oefening voor de dijkbewakingsorganisatie. Deze oefening wordt gehouden op alle waterkerende dijken, duinen en kades op de Zuid-Hollandse eilanden. Met de oefening wil het waterschap de ruim 700 dijkwachten nog beter voorbereiden op een daadwerkelijke calamiteit.

Tijdens de oefening worden 236 kilometer dijken, duinen en kades, verdeeld over 221 dijkvakken, door de dijkwachten geïnspecteerd op mogelijk falen waardoor er een onveilige situatie kan ontstaan. Zo wordt bijvoorbeeld gelet op scheuren in de dijk of water dat onder de dijk doorkomt. Verder oefenen zij in het gebruik van maatregelen tegen calamiteiten, zoals het plaatsen van zandzakken en afsluiten van coupures.

In het waterschapshuis in Ridderkerk wordt tijdens de oefening de regie gevoerd. Daarnaast zijn alle dijkposten van het waterschap, verspreid over de Zuid-Hollandse eilanden, actief.

Calamiteitenorganisatie
Het waterschap heeft waterveiligheid hoog in het vaandel staan. Daarom werkt Hollandse Delta voortdurend aan de verdere professionalisering van de calamiteitenorganisatie, waaronder de dijkwachten vallen. Zo oefenen de dijkwachten jaarlijks in hun eigen dijktraject, wordt de bereikbaarheid onaangekondigd getest, volgt iedere aankomende dijkwacht een uitgebreide cursus en krijgen de dijkwachten speciale kleding. De dijkbewakingsorganisatie van Hollandse Delta telt meer dan 500 vrijwilligers, aangevuld met medewerkers van het waterschap.

Hollandse Delta zoekt nog steeds vrijwilligers voor de dijkbewaking. Meer informatie staat op: www.wshd.nl/dijkbewaking Â