NCRV

Schrijvers op de veranda

Yasmine Allas te gast

Dinsdag 9 maart 2010

23.25 uur, Nederland 2

Yasmine Allas: âVerdriet kan ik niet delen met een anderâ

In Schrijvers op de veranda luchten Nederlandse auteurs hun hart op de veranda van Rik Felderhof aan de voet van de Kilimanjaro in Tanzania. Met hen wordt indringend gesproken over liefde, zelfkennis, verbeeldingskracht, religie en uiteraard Afrika. In deze aflevering is auteur Yasmine Allas te gast.

Allas werd geboren in Somalië, maar vluchtte uit dat land op jeugdige leeftijd. In Nederland voelde ze zich thuis en ze is inmiddels met een Nederlandse man getrouwd. Haar debuutroman verscheen in 1998. In haar boeken grijpt ze vaak terug op ervaringen uit haar jeugd, die enorme indruk bij haar hebben achter gelaten. Rik Felderhof praat met haar op de veranda in het Afrikaanse landschap over haar jeugd-herinneringen, de rol van sexualiteit in de Afrikaanse cultuur, de onderdrukking van de vrouw door religie. Ook heeft Yasmine een ontmoeting met een aantal Massai vrouwen en de Tanzaniaanse buurvrouw van Rik Felderhof.

Enkele uitspraken van Yasmine: âAfrikaanse mannen zijn over het algemeen nutteloosâ. âIk ben uit Afrika weggegaan om een wereldvrouw te wordenâ. En: âAls er één thema is dat ik omarmd heb dan is dat de dood.â

Deze aflevering werd eerder uitgezonden in 2008.