Algemene Onderwijsbond

Utrecht, 09-03-2010

Zet schoolgebouwen hoog op de lijst bij formatie

Gemeenten moeten schoolgebouwen hoog op hun prioriteitenlijstje zetten bij de formatiebesprekingen. Gemeenten zullen vanwege de crisis te maken krijgen met grote kortingen op het gemeentefonds. Liesbeth Verheggen, dagelijks bestuurder van de Algemene Onderwijsbond: "Ik roep politieke partijen die nu een nieuw gemeentebestuur aan het vormen zijn, de schoolgebouwen niet onder deze bezuiniging te laten lijden. Leerlingen verdienen goed onderwijs in goede gebouwen."

In veel gemeenten wordt nu minder uitgegeven aan schoolgebouwen dan het budget daarvoor is, zo bleek uit het AOb-project 'Hoe gul is mijn gemeente.' Volgens een eerste berekening op basis van CBS-cijfers zou tweederde van de ruim 400 gemeenten op de lopende begroting minder uitgeven dan er volgens de normen van het ministerie van Binnenlandse Zaken voor schoolgebouwen beschikbaar is. Het onderzoek becijferde voor heel Nederland een verschil van rond de 300 miljoen euro. Binnenlandse Zaken komt in het jaarlijkse onderhoudsrapport op eenzelfde tekort uit. De ministeries van Binnenlandse Zaken en Onderwijs kondigden onlangs aan dat zij een groot onderzoek gaan houden naar de huisvestingsuitgaven voor onderwijs.

Op de website http://www.hoegulismijngemeente.nl maakte de AOb de beschikbare cijfer per gemeente inzichtelijk. Gemeenten die vonden dat hun kasboekje er anders uitzag dan de CBS cijfers, konden dat melden. Sinds 30 januari heeft ongeveer tien procent van alle gemeenten opmerkingen ingestuurd. Een enkeling erkende dat er foute cijfers aan het CBS waren aangeleverd, het merendeel had ook nog uitgaven voor schoolgebouwen op andere dan de gebruikte begrotingsposten staan. Vooral gemeenten met brede scholen hadden flinke bedragen geboekt op een verzamelpost. Een kleiner deel wees ook op investeringsgelden die waren gespaard in huisvestingsreserves en ineens bij nieuwbouw vrijkwamen, maar niet in de lopende begrotingsposten voorkwamen. Alle opmerkingen van de betrokken gemeenten zijn toegevoegd aan de website. Ook scholen die klachten hebben over de kwaliteit van hun schoolgebouw konden hun grieven kwijt.