Stichting Natuur en Milieu

Natuur en Milieu en ANWB presenteren Top 10 zuinige bestelautos

Ondernemers kunnen honderden euros besparen

9 maart 2010 - Met een zuinige bestelauto kan een ondernemer honderden euros per jaar aan brandstof besparen. Dat blijkt uit de Top 10 Bestelautos die Stichting Natuur en Milieu en de ANWB vandaag publiceren. Met dit eerste overzicht van de zuinigste bestelautos in Nederland willen de organisaties ondernemers stimuleren om in een schone en zuinige bestelauto te gaan rijden. Dat is goed voor het klimaat, de luchtkwaliteit en de portemonnee.

Naast de al langer bestaande Top 10 Personenautos is er nu dus ook een Top 10 Bestelautos. (Zie www.natuurenmilieu.nl/top10 ). Het zuinigste model van de Fiat Fiorino, met een uitstoot van 119 g/km CO2 , voert de top 10 van de kleine bestelautos aan. De Ford Transit (189 g/km CO2 ) en de Citroen Jumper 3.0 (207 g/km CO2 ) zijn respectievelijk het zuinigste bestelbusje en de zuinigste grote bestelwagen. Deze Top 10 bevat alleen bestelautos die voldoen aan de Euro4-norm met affabriek roetfilter of aan de Euro5-norm.

De verschillen in CO2 uitstoot tussen de bestelautos zijn groot, maar vooral bij de grote bestelautos moeilijk te vinden voor ondernemers die een nieuwe bestelauto willen aanschaffen. Hierover zou de ondernemer beter geïnformeerd moeten worden. Bij een grote bestelauto die 50.000 km per jaar rijdt kan de brandstofwinst oplopen tot ruim duizend euro per jaar.

Nog dit jaar wordt een nieuwe Top 10 Bestelautos uitgebracht. Daarin is dan te zien welke auto-merken een beter resultaat laten zien.

Een bedrijf als VolkerRail heeft al aangegeven alleen met Top10 bestelautos te gaan rijden.
Andere bedrijven kunnen zich hierbij aansluiten.

Top 10 zuinige kleine bestelautos
Zuinige bestelbussen
Zuinige grote bestelwagens

Publicatiedatum: 09-03-2010