PZO-voorzitter Esther Raats-Coster namens zzp'ers in SER

09/03/2010 10:09

PZO

DEN HAAG, 9 maart 2010 - Voorzitter Esther Raats-Coster van het Platform Zelfstandige Ondernemers behartigt de komende twee jaar belangen van zzp'ers in de Sociaal Economische Raad (SER). Ze neemt een plaatsvervangende zetel in die ter beschikking wordt gesteld door de ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland. Raats-Coster wordt daarmee de derde vrouw aan ondernemerszijde in dit adviesorgaan voor sociaal-economisch beleid.

"De entree van PZO in de SER markeert een historische ontwikkeling", stelt Raats-Coster. "Veel wet- en regelgeving is nu specifiek voor werknemers en werkgevers. In de SER kunnen we bouwen aan een systeem dat ook ruimte biedt aan de zelfstandige ondernemer. Die moet zich voluit kunnen ontplooien zonder overregulering en bureaucratie."

Het belang van zzp'ers neemt hand over hand toe. Volgens het CBS telt ons land ongeveer 650.000 zelfstandigen zonder personeel. Ze zijn uiterst flexibel en bedienen consumenten en ondernemingen met hun specifieke kennis en vaardigheden. In de afgelopen jaren gaf PZO zzp'ers al een gezicht in de politiek. Ook is PZO nu al betrokken bij de uitwerking van het SER-advies over de positie van zelfstandige ondernemers, dat tegen de zomer moet verschijnen.

De vertegenwoordiging van PZO in de SER is mogelijk gemaakt door VNO-NCW en MKB Nederland. Voor een eigen zetel zou een wetswijziging nodig zijn geweest. Het innemen van een plaatsvervangende zetel van VNO-NCW is een pragmatische oplossing om de zzp'ers vlot in de SER te krijgen. PZO is ingenomen met de gelegenheid die VNO-NCW en MKB Nederland bieden.

Esther Raats-Coster (40) is sinds juni 2009 voorzitter van de Vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO). Zij is daarmee het gezicht van de grootste onafhankelijke belangenbehartigingsorganisatie voor zelfstandige ondernemers zonder personeel. In 2006 werd ze uitverkozen tot Zakenvrouw van het Jaar. Sinds de verkoop van haar bedrijf in april 2008 is ze actief als ondernemer zonder personeel.

Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO)

Met 20.000 leden is PZO de grootste onafhankelijke belangenbehartiger voor zelfstandige ondernemers zonder personeel. PZO behartigt de collectieve belangen van de leden in politiek Den Haag. Daarnaast ondersteunt PZO haar leden met onder meer een juridische helpdesk en andere ledendiensten, zoals collectieve verzekeringsarrangementen. De vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers is opgericht in 2002.