Nu ook filmpjes Techni-Show Innovatie Awards 2010

Publicatiedatum: 05-03-2010

De Techni-Show Innovatie Awards 2010 zijn een erkenning voor vakmanschap op het gebied van industriële productietechniek. Op dinsdag 9 maart maakt de jury bekend welke genomineerden dit jaar met een Techni-Show Award naar huis gaan. Nieuwsgierig naar de genomineerde bedrijven en hun producten? Bekijk dan de filmpjes die beursorganisator VNU Exhibitions Europe hier per categorie van maakte. Uit de 27 inzendingen zijn er in totaal 10 genomineerd. Deze nominaties dingen mee naar de platina, gouden en zilveren Awards. Zie voor meer informatie over Techni-Show en de Techni-Show Awards: www.technishow.nl

Bokhoven Tool Management (BTM)
FCS opspansysteem

Bij meerzijdige bewerkingen op vijf-assige machines is een goede toegankelijkheid van het werkstuk erg belangrijk. Ook als de vierde of vijfde as niet simultaan ingezet wordt, maar als stel-as. Het FCS systeem van BTM maakt het mogelijk om met standaard elementen meerzijdig te bewerken werkstukken zodanig op te spannen, dat vijf van de zes zijden goed bereikbaar zijn. Het zesde vlak is een opspanvlak met draadgaten. Ook kan er met de opspanning repeteerbaar worden gepositioneerd. Het systeem is zowel horizontaal als verticaal te gebruiken. BTM laat zien een effectieve oplossing te hebben voor spanproblemen.

Eric van Bokhoven vertelt u waarom dit opspansysteem zo innovatief is en daarom een Award verdient. Kijk hier voor het interview.

Dymato
Röders RHP Serie

De RHP Serie van Röders voor het bewerken van materialen tot een hardheid van HRC 65, is een eigentijds voorbeeld van compleetbewerken: hardverspanen in combinatie met coördinatenslijpen op één machine. Deze innovatie bespaart een metaalbewerker tijd. Hardfrezen kan nu in combinatie met bewerkingen in hoge nauwkeurigheden. Opvallende machinedetails van de Röder RHP Serie zijn de hydrostatische geleidingen in combinatie met aandrijvingen met lineaire motoren en de balancering van de Z-as met een vacuümslang. Ook de sensor voor de uitzettingscompensatie van de hoofdspil, spuitmondjes die de gereedschappen reinigen voor een lasermeting en de toerentalregeling voor het onderdrukken van vibraties van de hoofdspil gooien hoge ogen.

Theo Coffeng, eigenaar Dymato, geeft aan waarom deze Röders machine zo bijzonder is. Kijk hier voor het interview.

Dynobend
Pijpeindbewerkingsmachine DP15T-16-2

De pijpeindbewerkingsmachine DP15T-16-2 van Dynobend is geschikt voor het koud omvormen van de uiteindes van buizen, in combinatie met het 3D buisbuigen. Dynobend laat zien wat de mogelijkheden zijn van de integratie van beide bewerkingen. Bovendien komen de voordelen van het maken van mechanische buisverbindingen met omgevormde buiseinden in vergelijking met thermische las- of soldeerverbindingen sterk naar voren. De door Dynobend uitgeleverde geautomatiseerde productiecel waar een robot zorgt voor het intern transport tussen buisbuigmachine en de pijpeindbewerkingsunit, is een staaltje opmerkelijke machinebouw.

Wilt u weten waarom Dynobend de Innovatie Award verdient? Directeur Jan Scholten vertelt het u. Kijk
hier voor het interview.

Fanuc Robotics Benelux
Robot M-1iA

De kleine M1-1iA robot van Fanuc valt op door een doordacht, eigentijds aandrijfmechanisme met een ingenieuze parallelstructuur. Het is een compacte robot met een hoge flexibiliteit. Met 17 kilo is de eigen massa gering, waardoor deze robot efficiënt kan werken. De Delta robot is een mooi voorbeeld van een lichtgewichtrobot. Toch is de robot geschikt voor de handling van producten tot 500 gram. Een gebruiker kan de robot staand, hangend of tegen een wand inzetten. Bovendien is er keuze uit een vier- of een zesassige uitvoering. Door deze uitvoeringen kan de robot ook gebruik worden voor de kleine maakindustrie en detailhandel.

Benieuwd wat Peter Kiekens, sales manager van Fanuc Robotics Benelux, te vertellen heeft over de Robot M-1i A? Bekijk dan
hier het interview.

Hembrug Machine Tools
Mikroturn 100 CNC Hybrid

De innovatie van Hembrug: de integratie van een slijpspil in een precisieharddraaimachine. Het resultaat is een hybride machine voor compleetbewerken: precisieharddraaien in combinatie met rondslijpen in het submicrometerbereik op uiterste nauwkeurigheid. Dit is mogelijk met een roterende B-as gemonteerd op de X-as van de machine. Voor het positioneren van draai- en dressinggereedschappen is de machine voorzien van een meetmicroscoop en een CCD-camera. Hembrug presenteert hiermee een voorbeeld van integratie van precisiebewerkingen in een machine die als vanouds opvalt door een granieten bed in combinatie met de hydrostatische geleidingen.

Etienne Catoire, area sales manager bij Hembrug, vertelt waarom juist deze innovatie een award verdient. Kijk hier voor zijn verhaal.

Hermle Nederland
Lineaire robotcel RS2L

Kenmerkend voor de nieuwe robotcel van Hermle is dat deze zich over een geleidingsrail lineair door de cel beweegt, en dat de machines in de cel niet meer in een cirkelvorm staan opgesteld, maar links of rechts van deze rail. Op zich is dit concept niet nieuw, maar de jury wil met de nominatie benadrukken dat dit een automatiseringsoplossing is die goed inspeelt op de behoefte van de metaalindustrie naar man-arm of manloos produceren. Voordeel van een lineaire bouwwijze is ook dat andere machines zoals meet- en reinigingsmachines goed geïntegreerd kunnen worden in een cel.

Harry Cox vertelt waarom de robotcel een award verdient, kijk hier voor het interview.

Interlas
Virtual Welding Fronius

De simulatiesoftware Virtual Welding van Fronius is in de visie van de jury een bijzonder aantrekkelijk hulpmiddel voor het aanleren van lasvaardigheden. Dankzij de software kan er bespaard worden op energie en lasverbruiksmiddelen en kan de lasinstructeur veel effectiever worden ingezet. Ook ziet de jury voor Virtual Welding goede mogelijkheden om de jeugd enthousiast te maken voor technische beroepen: de software sluit immers qua karakter goed aan bij de populaire computergames.

Carlo van den Bulk geeft aan waarom Virtual Welding een "must"is voor de industrie. Benieuwd naar zijn antwoord? Kijk hier voor het interview.

Renishaw Benelux
Optische encoder Resolute

Met de optische encoder Resolute komt Renishaw tegemoet aan de wens van de metaalwereld naar absolute meetsystemen met een hoge nauwkeurigheid die ongevoelig zijn voor omgevingsinvloeden. De resolutie van 1 nm bij snelheden tot 100 m/s is indrukwekkend. Een bijzonder meetinstrument dat een nominatie waard is.

Benieuwd wat Philipe Reinders- Folmer te vertellen heeft over deze innovatie? Bekijk hier het interview.


Trumpf Nederland
TruBend Serie 7000

De kleine afkantpersen van de TruBend Serie 7000 van Trumpf zijn grensverleggend: compacte machines met een elektrische aandrijving door middel van direct-torque motoren. Dit resulteert in hogere snelheden, een laag energieverbruik en een goed dynamisch gedrag. De afkantpersen zijn bedoeld voor het handmatig buigen van kleine plaatdelen. Trumpf Nederland heeft ook aan de ergonomie gedacht; de persen kunnen zittend bediend worden, oplegvlakken voor handen en voeten zijn verstelbaar, de besturingsdisplay is goed verstelbaar en een LED-verlichting maakt een individuele verlichting mogelijk. Meer technische details zijn een buiglijnlaser die de operator ondersteunt tijdens de buigwerkzaamheden en een lichtgewicht achteraanslag van koolstofvezelversterkte kunststof.

Directeur Ger van der Endt vertelt waarom hij deze Trubend zo innovatief vindt. Kijk hier voor het interview.

Trumpf Nederland
Lasermicrobewerkingsmachine TruMicro 5000

Met de TruMicro Serie 5000 picosecondelasers biedt Trumpf de metaalbranche nu een aantal bijzondere machines aan voor het uitvoeren van microbewerkingen. Dankzij de zeer korte laserpulsen kunnen materialen bewerkt worden zonder mechanische of thermische beïnvloedingen. Een gebruiker heeft de keuze uit verschillende golflengtes (infrarood, groen en UV) zodat het mogelijk is om bijna alle materialen te bewerken.

Ger van der Endt vertelt waarom de TruMicro in aanmerking komt voor een Award. Bekijk hier het interview.


Noot voor de redactie (